Informace č.: 85 – 2018 (Výjimka z EET ohrožena)

28. 1. 2019

Vážení přátelé,

stále častěji nás kontaktujete ve věci výjimky v elektronické evidenci tržeb, která je přiznána držitelům průkazů ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty. Tato výjimka je platná na základě Nařízení vlády ČR č. 376/2017 Sb., o vyloučení některých tržeb z evidence tržeb. Toto Nařízení vlády vzniklo na základě jednání NRZP ČR a SONS s Ministerstvem financí ČR. Vzhledem k rozhodnutí Ústavního soudu ze dne 12. 12. 2017, který rozhodl o zrušení ustanovení zakládajícího oprávnění vlády stanovit nařízením tržby z evidence tržeb vyňaté. Tím toto nařízení pozbývá platnost 31. 12. 2018. Smyslem rozhodnutím Ústavního soudu bylo, aby výjimky z evidence tržeb byly dány zákonem a nikoliv pouze nařízením vlády.

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona, ve které je zapracováno vynětí z evidence tržeb držitele průkazu ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty. Bohužel, projednávání zákona v Poslanecké sněmovně naráží na řadu problémů a hrozí nebezpečí, že nebude včas přijat. Tím pozbude po nějaký čas platnost i vynětí z evidence tržeb především pro OSVČ, které jsou prakticky nevidomé nebo hluchoslepé. Jedná se především o nevidomé maséry a pracovníky vyrábějící drobné předměty.

Vážení přátelé, v odkaze pod textem Vám posílám znění dopisu ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, který jsme obdrželi na základě naší vzájemné komunikace. V současnosti nemůže NRZP ČR v této věci výše zmíněným osobám příliš pomoci. Zákon je určité politikum. Je jisté, že bude přijat, ale obáváme se, že až v průběhu začátku příštího roku. Prosím, abyste všichni, kterých se Vás to týká, na to pamatovali. Pokusíme se s paní ministryní ještě dojednat možnost nějakého „pardónu“ do doby, než začne být zákon účinný.

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit