Rozdíly a zdánlivé nedokonalosti obohacují – Milada Rezková

10. 7. 2017

pdp_rezkova_milada

„Paráda, tenhle svět. Tolik barev, vůní, pihatých nosů! Tolik odstátých uší! Dva lidé tu nejsou stejní!“ říká spisovatelka Milada Rezková, která je spolu s ilustrátorem Lukášem Urbánkem autorkou řady oblíbených a literárními cenami ověnčených knih pro děti a mládež. Populární jsou zejména jejich vtipné knihy ze série Doktor Racek, kouzelné Babočky nebo výtvarný počin s neznámými fotografiemi Ladislava Sitenského Hurá na kajak! Oba autoři také společně pravidelně pořádají oblíbené workshopy a komiksové dílny pro děti.

 

„Pozitivní postoj k inkluzi je pro mne základem dobrého charakteru a vychování. Žijeme v krásném koutě planety. Život ve svobodě, míru a blahobytu nám velí fungovat velkoryse a bez předsudků. Učit se noblese, vnímat odlišnosti jako nedílnou součást existence a vést sebe i svoje děti k toleranci a otevřenosti vůči jinakosti. Tlak na bezchybný výkon za každou cenu vnímám jako nudu a omezení. Rozdíly a zdánlivé nedokonalosti obohacují,“ vysvětluje Milada Rezková, mimo jiné také matka dvou dětí a jak sama říká „hodná macecha dalších dvou,“ která se netají svým pozitivním postojem k inkluzi. A s úsměvem dodává: „Moje děti nejsou rajčata a já nechci, aby vyrůstaly ve skleníku, výhradně vedle dalších, stejně kulatých, červených rajčat.“ A na závěr přidává i tematickou říkanku:

 

Když někdo jinak vypadá,

Co lidi napadá?

Proč bojíme se pavouka?

Neštěká ani nemňouká.

Jenže má osm noh,

o čtyři víc než hroch.

Ty, netvař se,

jakoby za to moh.

Leť balónem, leť raketou,

hned jako louky vykvetou

světa poklady,

z Brna i Kanady.

Leť raketou, leť balónem

poklábos třeba s ufónem,

že má tři uši

všechny mu sluší.

Když někdo jinak vypadá,

co lidi napadá?

Kdo nemá vlasy,

je starej asi.

A kdo má prstů dvacet pět

umí si líp spočítat svět?

umí si líp spočítat svět?

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit