TZ – NRZP ČR vítá rozhodnutí Ústavního soudu

28. 6. 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR vítá rozhodnutí Ústavního soudu.

 

Ten dnes rozhodl  o ústavní  stížnosti 20 – ti senátorů, kteří napadli část zákona o veřejném zdravotním pojištění, a to v části, která upravuje úhradu zdravotnických prostředků. NRZP ČR vítá rozhodnutí Ústavního soudu, neboť se jednání u Ústavního soudu v této věci účastnila jako svědek. 

NRZP ČR dostala konkrétní otázky o způsobu zjišťování nejnižších cen zdravotnických prostředků a ve svých odpovědích podpořila ústavní stížnost senátorů. 

„Senátory napadená část zákona říká, že některé zdravotnické prostředky se hradí ve výši 75 procent ceny v provedení nejméně ekonomicky náročném“. Pojišťovny při určení ceny používají průzkum trhu.“ (Zdroj Novinky.cz a ČTK) 

NRZP ČR je stejného názoru jako senátoři, kteří podali ústavní stížnost, že zákon o veřejném zdravotním pojištění má jednoznačně stanovit proceduru výše úhrady konkrétního zdravotnického prostředku. 

 

Mgr. Václav Krása,

předseda NRZP ČR 

v Praze dne 7. 6. 2017

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit