Informace č.: 19 – 2017 (pozměňovací návrh – hmotná nouze)

27. 2. 2017

Vážení přátelé,

zjistili jsme, že v zákoně č. 367/2016, kterým se novelizuje zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi je poměrně závažná chyba, a to v souvislosti s tzv. veřejnou službou, kterou musí příjemci životního minima absolvovat, aby jim životní minimum nebylo kráceno. Novela zákona stanoví, že osobami, u kterých se nepožaduje zvyšování příjmů vlastní prací – tedy např. veřejnou službou, jsou osoby ve III. a II. stupni invalidity. Bohužel, mezi tyto vyjmuté skupiny osob již nepatří osoby, které jsou v I. stupni invalidity, přičemž v předchozích úpravách vždy i tyto osoby byly považovány za osoby, které jsou vyjmuty z povinnosti veřejné služby. 

NRZP ČR považuje tuto věc za velmi problematickou, protože rozdíl mezi I. a II. stupněm invalidity může být jen několik procent a záleží spíš na posuzovateli míry invalidity. Proto jsme se rozhodli oslovit senátory, aby do novely zákona o hmotné nouzi zapracovali drobný pozměňovací návrh, který by tuto chybu napravil.

Vážení přátelé, v příloze Vám posílám pozměňovací návrh, který jsme poslali senátorkám a senátorům zdravotně sociálního výboru a požádali je o předložení na plenárním zasedání Senátu, které by mělo začít 8. 3. 2017. 

Byli bychom velmi rádi, kdybyste sami oslovili svoje senátory ve svých bydlištích a upozornili je na tento pozměňovací návrh, ve kterém je vše důkladně vysvětleno pro Vaši argumentaci. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit