Informace č.: 84 – 2016 (byty zvláštního určení)

31. 8. 2016

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám dopis, který jsem včera poslal všem poslankyním a poslancům v Poslanecké sněmovně. Dopis se týká novely občanského zákoníku, který bude Poslanecká sněmovna projednávat na schůzi, která začíná v úterý 6. 9. 2016. 

NRZP ČR usiluje o to, aby byl změněn § 2301 občanského zákoníku, který upravuje nakládání s byty zvláštního určení. To je tzv. bezbariérovými byty. Dnešní právní stav je takový, že pokud zemře pronajímatel bytu zvláštního určení, tak jeho rodinní příslušníci musí byt vyklidit do 3 měsíců, přičemž u ostatních bytů je tato lhůta dvouletá. Naší snahou je, aby tato lhůta byla prodloužena na 12 měsíců, a odůvodnění našeho návrhu naleznete v přiloženém dopise. 

Vážení přátelé, obracíme se na Vás se žádostí, abyste nám pomohli přesvědčit poslance ve Vašem regionu, aby někdo z nich podal návrh na prodloužení lhůty pro vyklizení bytu zvláštního určení na 12 měsíců. Konkrétní pozměňovací návrh je uveden na konci dopisu. Prosím, napište svým poslancům a požádejte je o tuto spolupráci. Bylo by také vhodné, kdybyste navštívili svého poslance, a to v pondělí 5. 9. 2016, kdy jsou tzv. poslanecké dny a poslanci jsou často ve svých regionálních kancelářích. Tato změna by především pomohla osobám blízkým, které pečují o svoje blízké a často jsou bez zaměstnání. Při úmrtí osoby, o kterou pečují, se dostávají do neřešitelné situace. 

Předem Vám děkujeme za Vaši ochotu oslovit poslance. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit