Informace č.: 66 – 2016 (Dotazník o přeshraniční zdravotní péči + zadávání listin do Sbírky listin)

13. 7. 2016

Vážení přátelé, 

prosíme Vás o vyplnění online dotazníku týkajícího se o přeshraniční zdravotní péče, který naleznete na webové stránce: https://www.surveymonkey.com/r/PreshranicniZdravotniPece.

Tento dotazník vznikl společným úsilím Mezinárodní Federace SBH (IF), Evropského fóra osob se zdravotním postižením (EDF) a Evropského fóra pacientů (EPF) za účelem změřit účinnost směrnice o zdravotní přeshraniční péči pro osoby se zdravotním postižením a osoby s chronickými chorobami v EU. Má za cíl ovlivnit diskusi o zdravotní péči na úrovni EU a zabezpečit komplexnost implementace této směrnice ve všech členských státech. 

Přeshraniční zdravotní péče je péče o pacienty členských státu EU v jiné zemi než v té, v které je pacient/ka pojištěný/á. Pacienti často vyhledávají tuto péči mimo svůj stát, není-li specifická péče dostupná, je-li péče v jiném státě lepší, či na doporučení lékaře. Směrnice o přeshraniční zdravotní péči (2011/24/EU) je zásadní část legislativy EU, která přímo ovlivňuje životy lidí se zdravotním postižením a lidí s chronickými chorobami, kteří by mohli hledat zdravotní péči v jiném členském státě EU. 

Autoři dotazníku se snaží zjistit, kolik osob s postižením a chronickými chorobami má zkušenost se zdravotní přeshraniční péčí, jaká je tato zkušenost a jaká je pravděpodobnost, že by využili tuto možnost i v budoucnosti. Výsledky dotazníku plánuje IF prezentovat v Evropském Parlamentu a také zveřejnit svých webových stránkách www.ifglobal.org

Na vyplnění dotazníku nejsou nutné žádné specifické vědomosti, otázky se týkají zkušenosti se zdravotní péčí v zahraničí. Vyplnění dotazníku by mělo trvat 10-15 minut a je možné ho vyplnit od 20. června do 16. září 2016. 

Vážení přátelé, v informaci č. 63/2016 jsme Vás informovali o způsobu zadávání listin do Sbírky listin spolkového rejstříku, které každý spolek musí provést, pokud má nějakou ekonomickou činnost. 

Povinnost zveřejňovat účetní závěrku a výroční zprávu stanoví některým neziskovým organizacím jejich základní právní předpis. Nicméně od 1. 1. 2016 stanoví povinnost zveřejňovat účetní závěrku a výroční zprávu i zákon o účetnictví, a to pro všechny subjekty zapsané ve veřejném rejstříku. Z nestátních neziskových organizací jde o nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti a ústavy, které tuto povinnost měly již doposud, a dále pak o zejména spolky, odborové organizace, organizace zaměstnavatelů, společenství vlastníků jednotek. Organizace zveřejňují uložením do sbírky listin. 

Zákon o účetnictví uvedenou povinnost stanoví v § 21a odst. 1. tuto povinnost všem účetním jednotkám, které se zapisují do rejstříku (což jsou nepochybně i spolky). Zveřejňuje se účetní závěrka, nebo výkaz o majetku a závazcích (pokud spolek vede jednoduché účetnictví), a také výroční zpráva. Dokonce je stanovena povinnost zveřejnit i zpětně závěrku za rok 2014 a 2015. 

Upozorňujeme Vás na tuto skutečnost, abyste nezapomněli účetní uzávěrku do Sbírky listin Vaší organice vložit. V budoucnosti byste s tím mohli mít problém. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit