Informace č.: 49 – 2016 (Senát schválil novelu zákona o sociálních službách)

27. 5. 2016

Vážení přátelé,

včera projednal Senát novelu zákona o sociálních službách, která obsahuje zvýšení příspěvku na péči ve všech stupních o 10 % od 1. 8. 2016. Návrh zákona zároveň obsahuje náš pozměňovací návrh, který v Poslanecké sněmovně podal pan poslanec Vít Kaňkovský, a který se týká možnosti sociálního šetření při žádosti o příspěvek na péči v případě dlouhodobé hospitalizace v nemocnici, která bude delší než 60 dnů. Senátorky a senátoři vedli k návrhu diskusi, která byla vesměs pozitivní. Ocenili nejen návrh na zvýšení příspěvku na péči, ale také především možnost provést sociální šetření u žadatele o příspěvek na péči přímo ve zdravotnickém zařízení. Posílám Vám odkaz na tuto diskusi. 

http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasovani?action=steno&O=10&IS=5712&D=26.05.2016#b16850 

Bohužel, v diskusi se opět objevilo ono tradiční zneužívání příspěvku na péči. Neustále setrvává představa, že když je péče poskytována v rodině, tak samozřejmě příspěvek slouží vlastně jako prostředky na obživu pečující osoby. Velmi jsem ocenil vystoupení pana senátora Zdeňka Škromacha, který zdůraznil, že model podpory péče v rodinách se ukázal jako nosný a správný. On byl také ministrem, když se nám podařilo zákon o sociálních službách prosadit. 

Vážení přátelé, protože Senát nevrátil návrh zákona Poslanecké sněmovně a přímo jej schválil, tak již zbývá pouze podpis pana prezidenta a zákon bude platný. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit