Informace č.: 25 – 2016 (novela zákona o sociálních službách)

10. 3. 2016

Vážení přátelé,

v úterý 8. 3. 2016 projednala ve druhém čtení Poslanecká sněmovna vládní návrh novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tento zákon obsahuje zvýšení příspěvku na péči ve všech stupních, a to od 1. 8. 2016. Proti zvýšení příspěvku na péči nezazněl v rozpravě žádný negativní hlas. Tak je zřejmé, že toto zvýšení by mělo projít. Diskuse byla o pozměňovacím návrhu, který na podnět Svazu paraplegiků připravila NRZP ČR, a který podal pan poslanec KDU – ČSL Vít Kaňkovský. 

Pozměňovací návrh umožňuje se provést sociální šetření v době definované hospitalizace. Navrhované řešení má za cíl zrychlit řízení o příspěvek na péči a zrychlit dostupnost příspěvku na péči pro řadu osob. 60denní (2měsíční) hospitalizace je významnou skutečností z hlediska sociálního šetření i stabilizace zdravotního stavu. Podmínka 60denní hospitalizace může být naplněna poskytováním následné nebo dlouhodobé lůžkové péče u více poskytovatelů zdravotních služeb, musí jít však o nepřetržité poskytování lůžkové péče z důvodu téže zdravotní příčiny. Po uplynutí této lhůty lze mít za to, že žadatel zahrnul zdravotní postižení a disabilitu do konceptu svého života a sociální šetření může zmapovat nepříznivou zdravotně sociální situaci a její dopady na schopnost samostatného života v přirozeném sociálním prostředí. Realizací uvedeného postupu se docílí, že osoba, která se z důvodů velmi závažného postižení (např. spinálního traumatu, polytraumatu, úrazů se ztrátovým poraněním končetin, poškozením mozku s ochrnutím) stane na poměrně dlouhou dobu (zpravidla 5, ale i více měsíců) pacientem vyžadujícím doléčení formou následné nebo dlouhodobé lůžkové péče včetně rehabilitační péče, bude mít po propuštění dříve než nyní k dispozici příspěvek na péči, který jí pomůže hradit sociální služby nebo pomoc, péči nebo dohled jiné fyzické osoby. 

Proti tomuto pozměňovacímu návrhu bylo původně MPSV ČR, ale nakonec jsme, společně s panem poslancem Kaňkovským, přesvědčili pracovníky MPSV ČR o důležitosti tohoto pozměňovacího návrhu a ve spolupráci s nimi byl vyhotoven definitivní návrh. Tato změna je zásadní právě pro urychlení přiznávání příspěvku na péči tak, aby klient po ukončení léčby v rehabilitačním zařízení a návratu do domácího prostředí, mohl okamžitě využívat příspěvek na péči k zajištění služeb. 

Při diskusi v Poslanecké sněmovně získal pozměňovací návrh podporu řady Poslaneckých klubů, což znamená, že by měl být přijat. Nyní bude novela zákona o sociálních službách pravděpodobně v příštím týdnu projednána ve třetím čtení. To znamená, že zákon bude schválen a postoupen k projednání do Senátu.

 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit