Informace č.: 12 – 2016 (pozměňovací návrh k zákonu o sociálních službách)

9. 2. 2016

Vážení přátelé,

v poslední době intenzivně vyjednáváme s MPSV ČR a poslanci Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny o přijetí našeho pozměňovacího návrhu k novele zákona o sociálních službách. Návrh by umožnil řízení o příspěvku na péči již v době pobytu osoby ve zdravotnickém zařízení, pokud by z lékařských zpráv bylo zřejmé, že po léčení zůstanou následky a osoba bude závislá na péči. Bližší informace o pozměňovacím návrhu najdete v informaci č. 11/2016. 

K našemu návrhu se vyjádřilo MPSV ČR, které jej odmítlo s řadou připomínek. Musíme uznat, že některé připomínky MPSV ČR jsou relevantní a jsou věcné. V příloze Vám posíláme stanovisko MPSV ČR a zároveň náš původní pozměňovací návrh. Na základě připomínek MPSV ČR zpracoval náš právník pan JUDr. Zdeněk Žižka pozměňovací návrh ve smyslu připomínek MPSV ČR. V příloze Vám posíláme přepracovaný pozměňovací návrh a zároveň okomentované stanovisko MPSV ČR. Výbor pro sociální politiku bude návrh novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách projednávat ve čtvrtek 18. 2. 2016. Do té doby bychom měli mít ještě řadu jednání s poslanci, abychom je přesvědčili k přijetí našeho pozměněného návrhu. 

Vážení přátelé, velmi bychom přivítali, kdybyste nám pomohli v prosazení tohoto pozměňovacího návrhu, protože jej považujeme za zásadní. 

Proto Vás prosím, oslovte dopisem poslance Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Emaily na poslance najdete na www.psp.cz

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit