Informace č.: 2 – 2016 (žádost o příspěvek na mobilitu-postup)

7. 1. 2016

Vážení přátelé, 

v informaci č. 1/2016 jsem Vám doporučil, abyste k žádosti o příspěvek na mobilitu, kterou musíte předložit v lednu 2016, jste zároveň přiložili kopii občanského průkazu. Vycházel jsem z praxe, kterou jsme získali v uplynulých dnech. Dle stanoviska Poradny NRZP ČR je však vyžadování kopie občanského průkazu od Úřadu práce v rozporu se zákonem, a tudíž jsem Vám poskytl nepřesnou informaci. 

V příloze posílám podrobný popis postupu při podávání jakýchkoliv žádostí podle zákona č. 329/2011 Sb. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. U těchto žádostí se musí také dodržovat ustanovení zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. Z toho jasně vyplývá, že správní orgán nemůže postupovat tak, aby někomu vznikaly zbytečné náklady a musí se postupovat tak, aby dotčené osoby byly co nejméně zatěžovány. Doporučuji Vám si uvedený postup v příloze nastudovat a postupovat podle něho. 

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit