Informace č.: 88 – 2015 (zpráva o jednání o PnP)

22. 10. 2015

Vážení přátelé,

včera se uskutečnilo avízované jednání NRZP ČR s představiteli vládní koalice. Jednání ve večerních hodinách trvalo téměř hodinu a účastnili se ho za ČSSD předseda vlády Bohuslav Sobotka a paní Alena Gajdůšková. Za Hnutí Ano se jednání účastnil místopředseda vlády Andrej Babiš a za Ministerstvo financí paní Marie Bílková, za KDU-ČSL místopředseda Jan Bartošek. Jednání se dále účastnila paní ministryně Michaela Marksová a ekonomický náměstek MPSV ČR Martin Kučera. Za NRZP ČR se se mnou jednání účastnil místopředseda Jan Uherka. Celé jednání bylo složité a dlouhé.

 

NRZP ČR šla do jednání s tím, že požadujeme:

– urychlené projednání návrhu novely zákona o sociálních službách, který obsahuje zvýšení příspěvku na péči

– vnitřní úpravu návrhu státního rozpočtu na rok 2016 tak, aby v kapitole MPSV ČR u položky příspěvek na péči byly zvýšeny prostředky na valorizaci příspěvku na péči

– definitivní rozhodnutí o výši valorizace příspěvku na péči, přičemž NRZP ČR trvá na jeho zvýšení o 10 % od 1. 7. 2016

– veřejnou deklaraci o dohodnutém postupu ve valorizaci příspěvku na péči.

 

Především ministr Andrej Babiš trval na tom, že nelze zvýšit příspěvek na péči o 10 % od 1. 7. 2016. Souhlasil pouze s variantou zvýšení příspěvku na péči ve dvou etapách, a to o 5 % od 1. 7. 2016 a o 5 % od 1. 1. 2017. Postupně se k tomuto názoru připojili i představitelé KDU-ČSL a ČSSD. Závěr jednání shrnul předseda vlády Bohuslav Sobotka, který uvedl, že vláda projedná návrh zákona o sociálních službách s valorizací příspěvku na péči do konce roku 2015 tak, aby mohl být zákon hned po Novém roce předložen Poslanecké sněmovně. Uložil paní ministryni M. Marksové, aby v tomto duchu jednala. Dále pan premiér uvedl, že valorizace příspěvku na péči bude v návrhu zákona uvedena ve dvou etapách, to je 5 % od 1. 7. 2016 a 5 % od 1. 1. 2017. V otázce úpravy rozpočtu nám sdělil, že není potřeba provádět změnu rozpočtu, protože pokud zákon bude schválen, tak se jedná o mandatorní výdaj, který musí stát v každém případě uhradit. Zároveň uvedl, že toto stanovisko bude uvedeno médiím.

 

Na závěr jsem všem přítomným sdělil, že NRZP ČR nesouhlasí s rozdělením valorizace příspěvku na péči do dvou etap. Náš požadavek je nadále zvýšení příspěvku na péči o 10 % od 1. 7. 2016. K tomuto našemu postoji jsme uvedli řadu důvodů. Dále jsme uvedli, že využijeme všech legálních možností k tomu, abychom prosadili naše stanovisko, a to v průběhu projednávání zákona o příspěvku na péči v Poslanecké sněmovně, což bude v jarních měsících příštího roku.

 

Vážení přátelé, dnes je jisté, že ke zvýšení příspěvku na péči dojde a já doufám, že zákon bude rychle projednán v Poslanecké sněmovně, aby se stihl datum 1. 7. 2016. Pokud jde o vlastní výši zvýšení příspěvku na péči, můžete dnes oslovit jednotlivé členy vlády, ale i poslance a upozornit je na to, že příspěvek na péči nebyl nikdy valorizován a svojí výší neodpovídá cenové hladině služeb, ani potřebám lidí, kteří jsou závislí na péči.

 

Přeji Vám všechno dobré

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit