Informace č.: 63 – 2015 (Připomínky k vyhlášce č. 505/2006 Sb)

30. 7. 2015

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám zásadní připomínky NRZP ČR k navrhovaným změnám přílohy č. 1, vyhlášky č. 505/2006 Sb. Tyto zásadní připomínky vychází z Vašich podnětů, které jste nám poslali. Chtěl bych všem velmi poděkovat za aktivní účast. 

Vaše připomínky zpracoval legislativní odbor NRZP ČR, posoudil jejich relevantnost a případně zapracoval do textu pracovního návrhu přílohy. Snažili jsme se co nejvíce vyhovět Vašim představám, i když někdy je to složité, protože některé připomínky byly částečně ve vzájemném rozporu.  Pokud budou další jednání o této problematice, tak Vás samozřejmě budeme informovat. 

Při odesílání připomínek na MPSV ČR jsem uvedl, že návrhy změn neřeší komplex problémů s posuzováním míry závislosti. Je to pouze jakýsi administrativní nástroj, který se neustále opírá o 10 základních životních potřeb, které byly schváleny za ministra J. Drábka. Považujeme celý systém za chybný, protože nezohledňuje časovou dimenzi péče. Zároveň zůstává, že rozhodující úlohu má v posuzování míry závislosti neustále posudkový lékař. Chybí kolektivní posouzení. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit