Informace č.: 57 – 2015 (návrh zákona na příspěvek na motorové vozidlo+registrace vozidla)

8. 7. 2015

Vážení přátelé,

jistě si pamatujete, že jsme Vám před nedávnem psali o tom, že se nám podařilo prostřednictvím místopředsedy Poslanecké sněmovny pana Jana Bartošku podat dva návrhy zákonů. 

První návrh zákona, který si můžete najít jako sněmovní tisk č. 487, řeší problematiku registrace motorových vozidel u dětí do 18 let, kterým byl přiznán příspěvek na nákup motorového vozidla, a teď mají problém s registrací. Druhý návrh zákona, který má číslo sněmovního tisku č. 488, se zabývá sjednocením přiznávané výše příspěvku na nákup motorového vozidla. Vláda se již k oběma návrhům zákonů vyjádřila a v přílohách Vám posílám stanovisko Vlády k jednotlivým tiskům. 

U prvního tisku č. 487 vláda vyslovila v obecné rovině souhlas s tímto návrhem zákona. Bohužel, vláda má řadu legislativních připomínek, což znamená, že návrh zákona nejde projednat v tzv. zkráceném čtení, musí projít standardním projednávacím mechanismem. Ve svých důsledcích to znamená, že tento návrh zákona nemůže platit dříve než od 1. ledna 2016 nebo později. 

Pokud jde o druhý návrh, který má číslo tisku č. 488, vláda nevyslovila souhlas s tímto návrhem zákona a odmítla jej. Můžete si přečíst zdůvodnění vlády. Považuji stanovisko vlády za velmi povrchní a nereflektující skutečnou situaci lidí, kteří žádají o příspěvek na nákup motorového vozidla. Skutečnost, že úředník rozhoduje na základě vlastního uvážení je velmi netransparentní. 

Celý systém je nastaven tak, že poškozuje ty aktivní osoby se zdravotním postižením a zvláště ty, kteří potřebují nezbytně automobil, aby mohly vykonávat pracovní činnost. Je to jedna z překážek, které brání tomu, aby lidé se zdravotním postižením měli větší snahu v řádném zaměstnání a nevyhledávali zaměstnání v tzv. šedé zóně. 

Bohužel, pan místopředseda Jan Bartošek po zveřejnění stanoviska vlády k tisku č. 488 návrh zákona stáhnul. To znamená, že tento návrh se již nebude projednávat. Je to velká škoda. Pan místopředseda stažení návrhu nekonzultoval ani s námi, i když návrh zákona vypracoval legislativní odbor NRZP ČR. Myslím si, že jsme mohli o tento zákon více bojovat. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit