Informace č.: 79 – 2014 (Novela zákona o sociálních službách v Senátu)

21. 10. 2014

Vážení přátelé,

dnes jsem jednal s místopředsedkyní Senátu ČR paní Miluší Horskou a místopředsedou Senátu ČR panem Zdeňkem Škromachem o novele zákona o sociálních službách, kterou bude Senát tento týden projednávat. 

Konkrétně jsem jménem NRZP ČR požádal oba představitele Senátu, aby podpořili náš návrh na změnu poskytování příspěvku na péči u osob, které jsou trvale odkázáni na péči druhé osoby, ale protože komunikují a jsou orientovány, tak jim není posudkovou službou přiznán IV. stupeň příspěvku na péči. Jak jsem Vám již psal v předchozích informacích, tento návrh připravila NRZP ČR a v Poslanecké sněmovně jej podal poslanec Vít Kaňkovský, který je z klubu KDU-ČSL. Pozměňovací návrh v Poslanecké sněmovně nebyl v závěrečném hlasování schválen, a to především proto, že proti se postavilo MPSV ČR. Použilo argumenty, které nebyly zcela korektní. MPSV ČR tvrdilo, že náš návrh by se týkal asi 31 tisíc lidí a ročně by stál 1,7 mld. korun. Podle našeho názoru tato čísla neodpovídají vůbec skutečnosti a podle našich propočtů jsou skutečná čísla vynásobena deseti. 

Vážení přátelé,

při dnešním jednání došlo ke shodě, že pozměňovací návrh, který přednesl pan poslanec Kaňkovský v Poslanecké sněmovně, podá při projednání zákona v Senátu ČR místopředsedkyně Senátu paní Miluše Horská. Pan místopředseda Škromach slíbil, že návrh také podpoří. Dovoluji si Vás tudíž požádat, abyste si na webu www.senat.cz našli emailové adresy senátorů a poprosili je o hlasování pro náš návrh, který podá senátorka M. Horská, a který Vám v příloze posílám. Senát začíná svoje jednání zítra a bude jednat do pátku. Nedokážeme odhadnout, kdy bude návrh zákona projednáván a tak Vás prosíme, abyste psali pokud možno ihned. 

Přeji Vám všechno dobré 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit