Informace č.: 53 – 2014 ( zákon o veřejné prospěšnosti + OZZ)

4. 7. 2014

Vážení přátelé, 

v příloze Vám posílám návrh zákona o podmínkách pro zápis statusu veřejné prospěšnosti do veřejného rejstříku podle občanského zákoníku. Návrh je předkládán v návaznosti na nový občanský zákoník. Nutnost připravit navrhovanou úpravu vyplývá z § 147 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Návrh zákona stanoví podrobnosti a podmínky pro zápis statusu veřejné prospěšnosti. 

Prosím Vás urychleně o Vaše připomínky. Jedná se o poměrně zásadní zákon, na základě kterého budou moci organizace, které získají status veřejné prospěšnosti, získávat také finanční podporu z veřejných zdrojů. Vzhledem k tomu, že bylo opět zkráceno připomínkové řízení, žádám Vás o Vše připomínky nejdéle do čtvrtka 10. 7. 2014. Připomínky zasílejte na adresu v.krasa@nrzp.cz. Uvědomuji si, že je to velmi krátký čas, ale bohužel nemáme jinou možnost. 

Vážení přátelé, v předchozí informaci jsem Vás informoval o schválení novely zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti v Senátu. Již jsem měl několik telefonátů, kde budou moci občané požádat o status osoby zdravotně znevýhodněné. Tuto věc upravuje část 6. novely zákona a stanoví, že občan, který se domnívá, že splňuje podmínky osoby zdravotně znevýhodněné, musí písemně požádat Okresní správu sociálního zabezpečení. Odvolacím orgánem v této věci je Česká správa sociálního zabezpečení. Upozorňuji jen, že o nové statusy osob zdravotně znevýhodněných je možné požádat až od 1. 1. 2015. Pouze v těch případech, kdy status končí občanovi po nabytí účinnosti 2. části novely zákona, je možné požádat o obnovení či prodloužení statusu již v letošním roce. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit