Informace č.: 50 – 2014

2. 7. 2014

Vážení přátelé,

ve dnech 30. 7. 2014 – 3. 8. 2014 se uskuteční Opel Handy Cyklomaraton. Opel handy cyklo maraton 2014 navazuje na svého předchůdce z loňského roku. Laťku ale posune zase o kus nahoru. Trasa se protáhne na 2222 km, přičemž časový limit k jejímu ujetí zůstává 111 hodin. Na trase napříč Českem a Slovenskem bude 24 povinných průjezdních bodů, ty bude potřeba najít a potvrdit jejich průjezd razítkem.

Osmi, čtyř nebo dokonce dvoučlenné týmy pojedou opět čtyři dny a čtyři noci non-stop napříč Českou a Slovenskou republikou. Průjezdními body se jim stanou rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a podobně. Účastníky bude, stejně jako v minulém roce, sledovat vyhledávací zařízení GPS. Na interaktivní mapě těchto webových stránek, v sekci ON-LINE, můžete sledovat aktuální vývoj závodu téměř v reálném čase.

Každý tým je patronem jednoho člověka, který se s handicapem teprve učí žít. Kromě motivace a podpory mu týmy mohou vyhrát zajímavé ceny a hlavně, svou účastí mu zajistí místo na zážitkovém sportovním víkendu v přírodě. Ten se, stejně jako loni, uskuteční cca měsíc po skončení závodu. Jedná se o setkání cyklistů a účastníků závodu spolu se svými „svěřenci.“ Účelem je vytvořit nové vztahy, přátelství, získat sebevědomí a pozitivní pohled na život. V tomto závodě nejde ani tak o vítězství jako o šíření myšlenky, že život na vozíku nekončí a lidé handicapovaní i zdraví mohou společně fungovat bez větších problémů. Chceme tímto ukázat veřejnosti, že soužití s handicapovanými není věda, ani disciplína určená lékařům a terapeutům.

NRZP ČR s Metropolitní univerzitou Praha postavily společný tým. NRZP ČR se účastní závodu, protože hájí a prosazuje práva, potřeby a zájmy lidí se zdravotním postižením, a to bez ohledu na druh a rozsah zdravotního postižení. Podporujeme a realizujeme aktivity, které zlepšují život lidí se zdravotním postižením. Opel Handy Cyklo Maraton takovým počinem je. Chceme být jeho součástí a budeme se bít za Michala Mekleše, svěřence našeho týmu, a to do posledních sil. Jedeme společně s MUP o.p.s., protože s ní dlouhodobě spolupracujeme. Už 10 let má MUP „Školou bez bariér“, kde každý rok studuje přes 70 studentů s pohybovým postižením, kteří jsou plně zapojeni do vysokoškolského života a všeho, co s ním souvisí. Studentům a absolventům programu Škola bez bariér pomáhá v získávání pracovní praxe během studia i v hledání vhodného pracovního uplatnění po absolvování školy. Více informací najdete na www.111hodin.cz. Pokud podpoříte náš tým a přihlásíte se jako fanoušci, můžete vyhrát zajímavé ceny jako je tablet, jízdní kolo a další. V příloze Vám posílám návod, jak se stát fanouškem našeho týmu.

Vážení přátelé, koncem minulého týdne jsem jednal s GŘ Úřadu práce a s paní ministryní o přípravě novely zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, která musí být provedena v souvislosti s plánovanou výměnou průkazu OZP. Po dohodě s vedením MPSV ČR a GŘ ÚP bude výměna průkazu OZP provedena k 31. 12. 2015 automaticky bez nového posuzování. Pouze v případech, kdy platnost průkazu OZP končí před tímto datem, bude muset být držitel průkazu nově posouzen. Paní ministryně M. Marksová mi přislíbila, že vše by mělo proběhnout bez problémů a naše dohoda o automatické výměně průkazů OZP platí. Ti držitelé, u kterých je platnost průkazů OZP delší než datum 31. 12. 2015, by se tudíž neměli setkat s tím, že by byli pozváni k novému posouzení z moci úřední.

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit