Informace č.: 15 – 2014

3. 3. 2014

Vážení přátelé, 

asi většina z Vás již ví, že ve dnech 22. a 23.  května letošního roku se uskuteční volby do Evropského parlamentu. Tyto volby jsou z mnoha důvodů důležité i pro nás, protože EU harmonizuje legislativní normy k prosazování inkluzívního života osob se zdravotním postižením. 

V příloze Vám posílám Prohlášení Evropského fóra zdravotně postižených (EDF) pod názvem „Klíčové priority hnutí osob se zdravotním postižením“. Chtěl bych Vás požádat, abyste s tímto prohlášením seznámili poslance ve svém městě a kraji. NRZP ČR toto prohlášení odešle všem parlamentním stranám a bude žádat o vyjádření kandidátů do Evropského parlamentu k jednotlivým bodům. Prohlášení se zabývá největšími problémy osob se zdravotním postižením v celoevropském kontextu. Již dlouho čekáme na Evropský zákon o přístupnosti, který by sjednotil přístupnost zboží a služeb na vnitřním trhu EU. Doposud nebyla přijata Evropská směrnice o přístupnosti veřejných webových stránek, což by významně pomohlo osobám, které mají smyslové postižení. Velkým problémem je přístupnost přepravních služeb a infrastruktury. 

Sami velmi dobře víte, že někteří přepravci nechtějí přepravovat OZP a neuzpůsobují  dopravní prostředky tak, aby tyto osoby mohly volně cestovat. Bohužel naše ministerstvo dopravy nenašlo nástroje jak tuto situaci změnit. Právě ze strany EU a Evropského parlamentu je možné, aby se v této oblasti mnohé změnilo. Neustále usilujeme o odstranění překážek ve volném pohybu osob se zdravotním postižením a jejich rodin. I když vznikl Evropský parkovací průkaz, tak volný pohyb OZP je limitován nejednotností v úpravě dálničních poplatků OZP, úpravě silničních předpisů, kdy na Evropský průkaz by bylo možné využívat stejných kompenzací a podobně. 

Vážení přátelé, o všech těchto věcech by měli noví poslanci Evropského parlamentu vědět a měli by je také prosazovat. V ČR budeme volit 21 poslanců Evropského parlamentu. Bude dobré, když budete sledovat programy jednotlivých politických stran a podle toho také volit. 

Přeji Vám všechno dobré.

  

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit