Informace č.: 13 – 2014

18. 2. 2014

Vážení přátelé,

dnes zveřejnila Policie ČR informaci o podvodném zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Podvod spočíval v tom, že skupina osob založila několik firem, ve kterých více méně fiktivně zaměstnávaly velké množství osob se zdravotním postižením. Těmto lidem vypláceli mzdu maximálně do výše 2000,- Kč a sami pak inkasovali příspěvek ve výši 8000,- Kč měsíčně. NRZP ČR dlouhodobě bojuje proti tomuto nešvaru. Několikrát jsme upozornili Inspektoráty práce na podivné praktiky v chráněných dílnách. Dnes už prakticky takový podvod lze těžko udělat, protože se změnila legislativa. Pokud chce zaměstnavatel příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, tak musí prokázat výši vyplacené mzdy a může obdržet maximálně 75 % z vyplacené mzdy měsíčně, a to nejvýše do částky 8000,- Kč. Přesto se setkáváme s různými případy, kdy někteří zaměstnavatelé nepostupují při zaměstnávání OZP v souladu se zákoníkem práce.

Vážení přátelé, pokud jste se setkali s podivnými praktikami při zaměstnávání osob se zdravotním postižením, je nezbytné, abyste takovou věc okamžitě nahlásili na Inspektorát práce, který má pracoviště v každém okrese, případně Úřad práce ČR, nebo můžete tuto věc oznámit nám na email nrzpcr@nrzp.cz. NRZP ČR pak sama může dát podnět Inspektorátu práce k prošetření.

NRZP ČR si velmi dobře uvědomuje, že  takovéto případy poškozují obecně celou komunitu lidí se zdravotním postižením, protože veřejnost se může mylně domnívat, že při podpoře zaměstnávání OZP dochází hromadně k různým podvodům. Není tomu tak. Je však naší povinností, abychom jakékoliv podezření z nekalých praktik při zaměstnávání OZP okamžitě nahlásili na příslušné úřady. Veřejnost je na tyto věci příliš citlivá a mohlo by se také stát, že by politici nebyli ochotní uvolňovat dostatečné zdroje na podporu zaměstnávání OZP.

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit