Informace č.: 9 – 2014

27. 1. 2014

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám novelu zákona č. 435/2004 Sb., kterou se mění zákon o zaměstnanosti. Zákon je nyní v prvním čtení Poslanecké sněmovny jako tisk č. 84. Z našeho pohledu je tento zákon důležitý, protože se v něm napravují některé chyby, které byly učiněny v rámci tzv. Drábkovy reformy. Novela nově upravuje oblast zaměstnávání osob se zdravotním postižením, poskytování příspěvku na podporu jejich zaměstnávání na chráněných pracovních místech a plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Konkrétně novela ruší zákaz pro agentury práce přidělovat zaměstnance, kteří jsou osobami se zdravotním postižením k výkonu práce k jinému uživateli. Bohužel však se nepodařilo zatím do novely včlenit, aby tyto agentury měly nárok na příspěvek jako zaměstnavatel zaměstnávající více než 50 % zaměstnanců na chráněných pracovištích.

Novela nově obnovuje statut osoby zdravotně znevýhodněné. Tyto osoby budou opět posuzovány posudkovými lékaři. Finanční příspěvek na chráněné pracovní místo u zaměstnavatele, který zaměstnává více než 50 % zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním, bude v maximální výši 4000,- Kč měsíčně. Na chráněné pracovní místo obsazené osobou zdravotně znevýhodněnou nebude poskytován příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů chráněného pracovního místa. Zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají více než 50 % osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech, nebudou moci využít ani zvýšení příspěvku podle § 78 zákona o zaměstnanosti na zvýšené režijní náklady. NRZP ČR bude prosazovat, aby Poslanecká sněmovna navýšila částku 4000,- korun, která by měla být podle dikce zákona vyplácena na podporu zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (§78), navýšení této částky na maximálně 8000,- korun měsíčně. Tato částka byla již v předchozí úpravě institutu osoby zdravotně znevýhodněné, která platila před 1. 1. 2013, kdy vstoupila v účinnost reforma pana Drábka. Nevidíme důvod, proč by tato částka měla být snížena o 50 %.

Vážení přátelé, Poslanecká sněmovna bude projednávat novelu zákona o zaměstnanosti v prvním čtení na svojí schůzi, která začíná v úterý 4. 2. 2014. Po prvním čtení bude prostor pro pozměňovací návrhy, které bude projednávat Výbor pro sociální politiku pravděpodobně v měsíci březnu. Velmi bych přivítal, kdybyste oslovili vaše poslance a snažili se je přesvědčit, jak je důležité udržet zaměstnání pro osoby zdravotně znevýhodněné, a proto je dobré, aby podpora zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných byla zachována ve stejné výši jako před reformou pana Drábka, to je ve výši 8000,- korun. Pokud tyto osoby pracují, nežádají o sociální dávky, naopak ještě platí zdravotní a sociální pojištění. Z tohoto důvodu považujeme za důležité zachovat výši podpory.

Vážení přátelé, pokud budete mít další pozměňovací návrhy k uvedenému zákonu, prosím, abyste mi je poslali na adresu v.krasa@nrzp.cz. Pokusíme se připravit vlastní pozměňovací návrhy k projednání ve Výboru pro sociální politiku.

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit