Informace č.: 75 – 2013

18. 10. 2013

Vážení přátelé, 

v tomto týdnu se uskutečnilo další setkání krizového štábu nemocnic. Situace ve zdravotnictví se opravdu dramatizuje a může dojít k tomu, že v některých oblastech může být nedostupná zdravotní péče. Krizový štáb se obrátil na prezidenta republiky s upozorněním, že schválený návrh vlády na zvýšení platby za státní pojištěnce neřeší situaci konkrétních nemocnic, řeší pouze situaci zdravotních pojišťoven. Vzhledem k tomu, že ministr zdravotnictví nehodlá změnit úhradovou vyhlášku, nemají zdravotní pojišťovny legální nástroj jak zaplatit nemocnicím platby za vykonanou zdravotní péči, která je nad limitem současné úhradové vyhlášky. Krizový štáb zároveň vyzval prezidenta republiky, aby převzal plnou politickou odpovědnost za činnost této vlády a použil své autority ke korekci jejího přístupu k nemocnicím. Tato vláda je často nazývána, že je vládou prezidenta Miloše Zemana, proto by měl pan prezident využít své autority a přinutit vládu, aby v této věci konala. 

Vážení přátelé, začínáme mít první signály o tom, že z finančních důvodů jsou odkládány některé zdravotnické výkony, které snesou odklad. Prosím Vás, abyste mi takové případy zdokumentovali a poslali na mou adresu v.krasa@nrzp.cz. Stačí, když napíšete nemocnici, kde se takový případ stane a případné spojení na osobu, které byla léčba odmítnuta/odložena z finančních důvodů nebo s jinou argumentací. 

Vážení přátelé, v poslední době máme stále více případů, kdy dochází k velkým problémům při přepravě osob se ZP Českými drahami. Máme stížnosti na to, že pracovníci Českých drah nechtějí přistavovat plošiny, jsou neochotní při zajišťování bezbariérových vagónů a v případech, kdy je nutné, aby osoba na vozíku použila tzv. poštovní vagón, tak nechce dovolit přítomnost doprovodu. Dokonce se stal již případ, kdy průvodčí dal pokyn k odjezdu vlaku, ačkoliv průvodce osoby se ZP ještě nebyl ve vlaku. Je to ostudné a nepřijatelné! 

Vážení přátelé, žádám Vás, abyste mi napsali Vaše případné špatné zkušenosti s Českými drahami a to opět na v.krasa@nrzp.cz. S Českými drahami máme jednání 24. 10. 2013 a je důležité, abychom měli co nejvíce podkladů.

 

Přeji Vám všechno dobré

S pozdravem 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit