Informace č.: 71 – 2013

30. 9. 2013

Vážení přátelé,

pan prezident podepsal zákon o zrušení sKarty, a tudíž její konec je definitivní. Jako rozloučení s tímto produktem minulé doby se uskuteční v úterý 1. října 2013 smuteční rozloučení sKartou. Smuteční obřad připravuje NRZP ČR společně s KDU-ČSL, protože ta se s námi účastnila několika happeningů před MPSV ČR, když ještě sKarta byla prezentována jako „velká úspora a výborný nápad„ J. Drábka a V. Šišky. 

Smuteční obřad bude zahájen ve 12 hodin před MPSV ČR. V příloze Vám posílám mapu průvodu, který půjde od ministerstva Dřevnou ulicí na Nábřeží, přejde vozovku, sejde na Náplavku a zde v restauraci Vltava bude obřad zakončen. Na Náplavku je sjezd, takže se vozíčkáři nemusí bát, že by se na ní nedostali. Vím, že je málo času k přípravě cesty do Prahy, přesto Vás prosím, abyste, pokud můžete, přijeli. Počasí má být bez problémů, sice trochu chladněji, ale myslím si, že na takovou akci poměrně příhodné. Proto věřím, že se přijedete pobavit a vyjádřit svůj názor na bývalou sKartu. Bohužel nemůžeme nikomu zajišťovat žádnou dopravu, protože NRZP ČR v současné době nemá prostředky na úhradu cestovních nákladů. 

Vážení přátelé, dovolte, abych Vás ještě informoval o několika aktualitách. Probíhají neustále jednání s Ministerstvem zdravotnictví ČR ve věci lázeňské péče. Zatím tato jednání nejsou moc úspěšná. Ministerstvo sice připravilo zvýšení platby za státní pojištěnce, ale vzhledem k tomu, že odmítá upravit tzv. úhradovou vyhlášku, neprojeví se toto zvýšení příliš v příjmech nemocnic, a tudíž i nadále hrozí odkládání zdravotní péče pro pacienty. 

Obdobná situace je také u lázní. Ministerstvo zdravotnictví odmítá změnit indikační seznam a tak vlastně situace zůstává více méně stejná. Pan ministr argumentuje tím, že o těchto věcech by měl rozhodnout až nový ministr zdravotnictví po volbách. 

Vážení přátelé, Vy, kteří jste obdrželi již sKartu, byste měli obdržet v nejbližších dnech dopis od Úřadu práce, kde Vám nabídnou nový způsob zasílání dávek, protože tzv. technické účty u České spořitelny zrušením sKarty také končí svojí platnost. Budete si moci zvolit mezi zasíláním dávek na svůj vlastní účet nebo poštovní poukázkou. Současně od 1. Ledna 2014 si budete moci požádat o papírovou průkazku OZP, pokud Vám již byla nahrazena sKartou.

 

Těším se s Vámi na zítřejším setkání před MPSV ČR na „pohřbu sKarty“. 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit