Informace č.: 66 – 2013

2. 9. 2013

Vážení přátelé, 

posílám Vám tzv. Amicus curiae brief Platformy zdravotních pojištěnců ČR, o.s., které připravila k podání k Ústavnímu soudu na zahájení řízení o zrušení vyhlášky č. 475/2012 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad, hrazených služeb a regulačních omezení. Toto podání k Ústavnímu soudu navrhuje skupina senátorů. Předmětem aktivity Platformy zdravotních pojištěnců je, že nestačí pouze zrušení vyhlášky o stanovení hodnoty bodu, která diskriminuje v přístupu k zdravotní péči, ale že je třeba, aby Ústavní soud zároveň zrušil část zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a to konkrétně § 17, odst. 4 a 5 a zároveň, aby Ústavní soud zrušil vyhlášku Ministerstva zdravotnictví ČR č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Platforma zdravotních pojištěnců se domnívá, že je nezbytné zrušit samo zákonné zmocnění k vydávání úhradových vyhlášek, včetně stávající regulace uzavírání úhradových dodatků, která je uvedeno v § 17. odst. 5, zákona č. 48/1997 Sb. Dále Platforma doporučuje, aby bylo zrušeno zmocnění pro Ministerstvo zdravotnictví ČR k vydávání seznamu výkonů s bodovými hodnotami. 

Důvodem tohoto návrhu je přesvědčení o tom, že výše uvedené právní předpisy zásadním způsobem zasahují do řady práv, která jsou chráněna Listinou práv a svobod. Především jde o právo na přístup k hrazené zdravotní péči a dále o právo na svobodné podnikání a podobně. Jakékoliv omezování placené zdravotní péče lze pouze zákonem a nikoliv vyhláškami. Zákon musí současně stanovit základní parametry možné regulace hrazené zdravotní péče, protože zákon č. 48/1997 Sb., žádným způsobem nereguluje omezení hrazené zdravotní péče a pouze zmocňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR k vydávání vyhlášky k regulaci hrazené zdravotní péče. Považujeme tento postup za protiústavní. 

Vážení přátelé, Ústavní soud může přizvat k jednání další stranu, pokud tato strana osvědčí zájem na projednávané věci. Proto si Vás dovoluji požádat, abyste po prostudování přiloženého materiálu, mi případně sdělili souhlas, že s tímto postupem Platformy zdravotních pojištěnců souhlasíte. 

Text by měl vypadat asi takto: Naše občanské sdružení……………………podporuje stanovisko Platformy zdravotních pojištěnců ČR, o.s. k návrhu skupiny senátorů na zrušení vyhlášky č. 475/2012 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad, hrazených služeb a regulačních omezení. Domníváme se, že Ústavní soud by měl svým nálezem současně zrušit a) § 17 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, b) § 17 odst. 5 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a c) vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami se zrušují. Vykonatelnost tohoto nálezu se odkládá k datu 1. 1. 2015. Toto Vaše stanovisko bych potřeboval zaslat elektronicky nejpozději do pátku 6. září 2013 na moji adresu v.krasa@nrzp.cz

Vážení přátelé, v minulé informaci jsem Vám popsal problém s podporou zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (OZZ) a s možností zákonného opatření Senátu v této věci. Institut OZZ definitivně končí dnem 31. 12. 2014, přičemž velká část rozhodnutí o přiznání OZZ má platnost pouze do 31. 12. 2013. Tím jsou ohroženy tisíce lidí, kteří jsou zaměstnáváni na vyhrazených pracovištích a tzv. chráněných dílnách. Řada z nás přesvědčovala pana ministra Františka Koníčka a předsedu vlády Jiřího Rusnoka, aby Vláda ČR předložila návrh zákonného opatření Senátu v této věci a prodloužila platnost statutu OZZ na další období. Zákonné opatření Senátu by mělo být přijímáno pouze v případě velké národohospodářské škody, ohrožení státu či nějaké živelné katastrofy. Pan ministr F. Koníček i předseda vlády došli ke shodnému stanovisku, že u OZZ se nejdná ani o jednu z těchto oblastí, a tudíž, že Vláda ČR nenavrhne zákonné opatření v této záležitosti. Přesto Vám všem děkuji za aktivitu v této věci. 

Přeji Vám vše dobré 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit