Informace č.: 65 – 2013

27. 8. 2013

Vážení přátelé,

ve čtvrtek 22. 8. 2013 jsem jednal s ministrem práce a sociálních věcí panem Františkem Koníčkem. Nejdříve jsme projednávali podporu tlumočnických služeb pro neslyšící a také podporu poradenství, a to jak v obecné rovině, tak také ve vztahu k poradenství NRZP ČR. Jsou to preventivní služby, u kterých klienti neplatí žádný poplatek, a tudíž podpora státu je v této věci zásadní.

Velmi významnou debatu jsme vedli ve věci podpory zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (OZZ). 31. 12. 2014 končí platnost všech rozhodnutí o uznání OZZ. Jsou to osoby, které mají zdravotní postižení, ale není tak velké, aby opravňovalo k přiznání invalidního důchodu. OZZ jsou na trhu práce podporovány dotací tak jako osoby v invalidním důchodu. Zásadní problém je, že k 31. 12. 2013 končí většina posudků o uznání OZZ a nové posudky, či jejich prodloužení není ze zákona možné. Tím je ohroženo několik tisíc pracovních míst pro tyto osoby. Vzhledem k rozpuštění Poslanecké sněmovny již není možné přijímat žádné zákony.Jedině Vláda ČR má možnost obrátit se na Senát se žádostí o zákonné opatření, které Senát může schválit. S panem ministrem jsme probírali možnost takového zákonného opatření v souvislosti s OZZ. Pan ministr se řešení tohoto vážného problému nebrání, ale vše záleží na předsedovi vlády J. Rusnokovi. Návrh zákonného opatření může Senátu předložit jenom Vláda ČR jako celek. O institutu OZZ budeme ještě jednat v následujících dnech s dalšími zainteresovanými subjekty. Zachování institutu OZZ podporuje Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených, SČMVD, Odbory a další subjekty. Bohužel současná diskuze v médiích o úloze zákonného opatření je trošku jednostranná a příliš nepomáhá prosadit tuto věc.

Vážení přátelé, pokud nechceme, aby zanikl institut OZZ a od 1. 1. 2014 nepřišlo několik tisíc lidí o práci, je nutné dát o sobě vědět. Myslím, že tou nejvhodnější formou je oslovení předsedy Vlády Jiřího Rusnoka, aby Vláda připravila zákonné opatření Senátu, které by umožnilo prodloužit současné posudky o OZZ.

Posledním bodem mého jednání s panem ministrem F. Koníčkem byla úvaha o možnosti vybudovat v ČR pojišťovací systém na sociální služby, obdobný tomu, který je funkční v Německu či ve Švýcarsku. Pan ministr mi přislíbil, že zváží způsob provedení analýz dopadů pojištění na sociální služby. Bez takových analýz nemá smysl o možnosti pojišťovacího systému dále hovořit. Na toto téma bude také konference, která se uskuteční 24. 10. 2013 v rámci veletrhu Non Handicap, který se bude konat v týdnu od 22. 10. – 25. 10. 2013 v Praze na Výstavišti Holešovice.

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit