Informace č.: 32 – 2013

10. 4. 2013

Vážení přátelé,

dnes vláda projednávala návrh zákona paní ministryně L. Müllerové, který měl legislativně upravit skarty, jako povinný identifikační prostředek. Vláda návrh zákona odmítla. To znamená, že v současné době platí stále stav, kdy skarty nejsou povinné a občan ji nemusí převzít. Věřím, že po rozhodnutí vlády přestane Úřad práce vnucovat lidem skartu.

Vážení přátelé, paní ministryně musí do 30. 6. 2013 vyřešit problém skaret. Toto datum stanovil Úřad pro ochranu osobních údajů, jako termín pro legislativní úpravu předávání osobních údajů jednotlivých držitelů skaret České spořitelně a.s. Myslím si, že jediným skutečně schůdným řešením současné situace je pouze zrušení skarty, a že paní ministryně nemá jinou možnost, než předložit vládě takový návrh zákona.

Věřím, že Vás tato zpráva potěšila, ale je potřeba stále sledovat vývoj kolem skarty, protože je nepochybné, že rozhodnutí o zrušení skaret bude ještě pod tlakem různých lobbistických skupin. Děkuji Vám všem, kteří jste pomohli při boji proti nesmyslnému projektu, který z nás dělal označkované lidi druhé kategorie.

Vážení přátelé, posílám Vám odkaz na elektronickou petici proti nespravedlivému posuzování zdravotního stavu ve vztahu k jednotlivým dávkám a průkazům OZP. Současný systém posuzování zdravotního stavu, který platí od 1. ledna 2012, nás velmi poškozuje. Ukazuje se, že tento systém posuzování špatně funguje a je příčinou mnoha nespravedlností při posuzování nároků na jednotlivé dávky či na průkazky OZP.

Vážení přátelé, obracím se na Vás se žádostí, abyste tuto petici podpořili. Je to velmi jednoduché, stačí jen okopírovat níže uvedený odkaz, vložit jej do vyhledávače a vyplnit několik údajů. V současné době začínají probíhat jednání s MPSV ČR o případné změně způsobu posuzování a petice může být velmi dobrým argumentem pro prosazování změny posuzování jednotlivých nárok. Současně představitelé MPSV ČR budou vidět, že nejednáme sami za sebe, ale že změnu posuzování požadují stovky a tisíce občanů. Věřím, že se k petici připojíte.

http://www.petice24.com/petice_proti_nespravedlivemu_posuzovani_pnp

Přeji Vám všechno dobré.

Bc. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit