Informace č.: 17 – 2013

26. 2. 2013

Vážení přátelé,

před časem jsem Vám poslal „petici občanů ČR za zachování fungujícího zdravotnictví“. NRZP ČR se zapojila do této petice a byli bychom rádi, kdybyste se také do ní zapojili a přidali svoje podpisy pod petici. Petiční archy můžete stáhnout na webu www.nrzp.cz a podepsané petiční archy můžete posílat na adresu MUDr. Milan Kubek, ČLK, Lékařská 2, 150 00 Praha 5. Pokud je odešlete na adresu NRZP ČR, Partyzánská 1/7, 170 00 Praha 7, tak je sami doručíme na ČLK. 

Vážení přátelé,

v pátek 1. března 2013 proběhne protest lékařů proti současné situaci ve zdravotnictví. I když novináři zúžili problém zdravotnictví na platy lékařů, tak opravdu jde o mnohem větší problém. V současné době mají zdravotnická zařízení od zdravotních pojišťoven zálohy na poskytování zdravotní péče na úrovni roku 2009. Vzhledem k tomu, že od roku 2009 došlo k velkému navýšení DPH a celkové inflaci, tak deficit finančních prostředků zdravotnických zařízení je opravdu veliký. Tento deficit nutně povede k tomu, že bude neustále vyžadována větší spoluúčast pacientů. Proto se tento problém týká i nás. Lékaři vyhlásili na tento pátek 1. 3. 2013 protestní akci, která bude spočívat v tom, že uzavřou svoje ordinace a mnoho nemocničních zařízení bude mít provoz jako v sobotu a neděli. Prosím, abyste s tím počítali a podporovali tuto akci tím, že nepůjdete k lékařům, pokud nemáte akutní problémy, které nesnesou odkladu. Prosím Vás, abyste s tím počítali, že většina ordinací bude zavřena a domluvili si návštěvu lékaře na jiný den. Ušetříte si tak zbytečnou cestu. Samozřejmě, že bude normálně fungovat rychlá záchranná pomoc, a že i nemocnice v případě akutních problémů budou schopny poskytnout potřebnou péči. Tento protest má upozornit vládu a veřejnost na stav našeho zdravotnictví a jeho finančního zajištění. 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit