Informace č.: 13 – 2012

13. 2. 2013

Vážení přátelé, 

v úterý 12. 2. 2013 Poslanecká sněmovna projednala v prvním čtení Senátní návrh zákona o změně zákonů související se zavedením Karty sociálních systémů, Tisk 838. 

Na uvedeném odkazu http://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenprot/051schuz/51-5.html#610 najdete záznam celé diskuze k tomuto projednávanému bodu. Smyslem předkládaného zákona, který zpracoval místopředseda Senátu pan Zdeněk Škromach a další senátoři, bylo omezit sKarty pouze pro dávky v hmotné nouzi. Původní dohoda byla, že návrh zákona se ve sněmovně stáhne a nebude projednáván s tím, že se počká na rozhodnutí Ústavního soudu a na Senátní návrh zákona o úplném zrušení Karty sociálních systémů. Nakonec poslanci zákon projednali a doporučuji všem pročíst si vystoupení jednotlivých poslanců v rozpravě. Z této rozpravy je zcela zřejmé, kdo má skutečně zájem na tom, aby sKarta dále přežívala, kdo má zájem na tom, aby sKarta byla zrušena, ale také kdo na veřejnosti pořád kritizuje sKartu, ale když má sněmovna možnost sKartu významně omezit, tak nakonec pro takový návrh nehlasuje. Čili něco jiného tvrdí v médiích a něco jiného koná. 

Příští měsíc bude sněmovna projednávat v prvním čtení Senátní návrh zákona o úplném zrušení sKarty. U tohoto zákona musíme vyvinout maximální úsilí, abychom poslance přesvědčili, že tento návrh mají schválit. 

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám pozvánku na kulatý stůl, který pořádá Národní centrum podpora transformace sociálních služeb. Je určen pro pečující osoby. Pokud máte zájem se této akce zúčastnit, můžete se přihlásit na přiložené pozvánce.

 

Přeji Vám všechno dobré. 

S pozdravem 

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit