Petice „Občané, braňte svoje nemocnice“

26. 9. 2012

V souladu se zákonem č. 85/1990 Sb., o právu petičním, vyhlašují Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Asociace českých a moravských nemocnic, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Asociace krajských nemocnic, Svaz pacientů ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů petici proti návrhu Ministerstva zdravotnictví ČR, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a Svazu zdravotních pojišťoven ČR na redukci zdravotnických zařízení v ČR.

Preambule petice

Vyhlašovatelé petice se v minulosti již několikrát obrátili na Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vládu ČR a na poslance a senátory parlamentu ČR s vážným upozorněním, že v České republice probíhá nekontrolovatelný proces rušení regionálních nemocnic a zdravotnických zařízení, a to zcela mimo odpovědnost ústavních orgánů státu. Likvidace zdravotnických zařízení probíhá v režii zdravotních pojišťoven, které nejsou odpovědny občanům a nemají mandát občanů z voleb. Při vědomí této vážné situace se vyhlašovatelé petice obracejí na občany Českého státu s žádostí, aby podpořili jejich jednání s představiteli Vlády ČR, a žádají, aby orgány Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uplatnily kontrolní pravomoci zákonodárného sboru v této oblasti a vyžadovaly odpovědnost vlády a dalších výkonných orgánů státu za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů v ČR. 

Cíl petice

Cílem petice je zachování současné sítě nemocničních zařízení s tím, že případné změny v této síti budou provedeny na základě analýzy dostupnosti zdravotní péče pro občany ve všech regionech ČR a po dohodě politických představitelů státu s představiteli občanského sektoru, nemocnic a odborových organizací. Tyto analýzy musí zároveň vycházet ze srovnání dostupnosti zdravotní péče v zemích Středoevropského regionu.

 

 

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit