Informace č.: 60 – 2012

10. 8. 2012

Vážení přátelé, 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nám oznámil, že na náš podnět zahájil řízení ve věci uzavření smlouvy o Kartě sociálních systémů mezi MPSV ČR a Českou spořitelnou a.s. Naší snahou je zpochybnit skutečnost, že smlouva byla uzavřena aníž byly dodrženy podmínky koncesního zákona a zákona o veřejných zakázkách. V současné době je v Poslanecké sněmovně tisk 594/4, což je návrh zákona vrácený Senátem, který upravuje souběh příspěvku na péči a rodičovského příspěvku, dále opět umožňuje poskytnutí příspěvku na závěsná zvedací zařízení, stanoví, že klienti se zdravotním postižením v ústavních zařízeních budou moci požádat o příspěvek na péči a zvyšuje příspěvek na péči ve III. a IV. stupni u dětí  od 4 do 7 let v případě, že nepobírají zvýšení příspěvku na péči z důvodu nižších příjmů. V tomto návrhu zákona Senát provedl, na náš podnět, úpravu, která říká, že všechny transakce spojené s tzv. sKartou jsou bezplatné. Pokud by sněmovna přijala tento pozměňovací návrh, znamenalo by to, že Česká spořitelna nebude mít profit z sKaret a je i pravděpodobné, že by od smlouvy odstoupila. Dovoluji si požádat všechny, kterým vadí, že se zde zavádí podivné propojení průkazky ZTP a platební karty, abyste napsali poslancům jak je pro nás důležité, aby Poslanecká sněmovna přijala návrh zákona, který je v tisku 594/4 v podobě jak tento zákona schválil Senát. Argumentů proč podporovat senátní verzi je mnoho. Je to nedostupnost bankomatů, nepřijatelnost propojení průkazky ZTP s platební kartou, zatížení nadbytečnými poplatky příjemců dávek a podobně. 

Vážení přátelé, myslím si, že jasným argumentem proti sKartě je nepřístupnost  a nedostupnost bankomatů České spořitelny. V příloze Vám posílám ukázku dostupnosti bankomatu v Českých Velenicích. Je to 3000 město, kde je pouze tento bankomat, který je dostupný po pěti schodech, tzn. že je pro všechny lidi, kteří mají problém s pohybem, prakticky nedostupný. Nejbližší další město, kde může být bankomat České spořitelny je město Nové Hrady. Tisíce lidí tudíž nemají možnost se k penězům z dávek dostat pokud jim nebudou doručovány poštovní poukázkou. 

Vážení přátelé, chtěl bych Vás poprosit, abyste, pokud máte ve Vašem okolí podobně nepřístupné bankomaty České spořitelny, je vyfotili a poslali nám tuto fotografii na adresu v.krasa@nrzp.cz

Začátkem července jsme oslovili ministra zdravotnictví s dotazem jak je to s časovou limitací elektrických vozíků. Novelou zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, byla prodloužena směrná užitná doba od 1. 4. 2012 u elektrických invalidních vozíků z původních 5-ti let na 7 let. V poslední době jsme měli mnoho dotazů jak to vlastně je s užitnou dobou u vozíků, které byly předepsány před 1. 4. 2012. Dodavatelé, distributoři a zdravotní pojišťovny informovali, že 7-mi letá užitná doba se vztahuje i na vozíky předepsané před rokem 1. 4. 2012. Jednalo by se však o retroaktivitu, kterou náš ústavní systém nepřipouští. Požádali jsme tedy pana ministra o vysvětlení. V příloze Vám posílám odpověď pana ministra, který potvrzuje náš názor, že 7-mi letá lhůta se vztahuje pouze na vozíky předepsané až po 1. 4. 2012. S odpovědí pana ministra Hegera jsme se obrátili na VZP ČR s požadavkem, aby VZP ČR nám sdělila zda stanovisko MZ ČR bude akceptovat. Doporučuji Vám všem, abyste se bránili pokud by některá zdravotní pojišťovna trvala na tom, že 7-mi letá lhůta se vztahuje i na elektrické vozíky předepsané před 1. 4. 2012. K argumentaci můžete použít přiložený dopis pana ministra. 

Přeji Vám všechno dobré 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit