Informace č.: 49 – 2012

21. 6. 2012

Vážení přátelé, 

včera se uskutečnilo jednání NRZP ČR s panem V. Šiškou,  1. náměstkem ministra MPSV ČR ve věci volby způsobu doručování dávek pro osoby se zdravotním postižením. Podle MPSV ČR již nebudou posílány dávky pro osoby se zdravotním postižením prostřednictvím poštovní poukázky. Tato možnost zůstane pouze ve výjimečných případech. Diskuse s panem náměstkem V. Šiškou byla vlastně o ničem. Pan náměstek nás pořád přesvědčoval o tom, jak to bude pro všechny výhodné, když si budou moci lidé vybírat peníze prostřednictvím sKarty. Vůbec si nepřipouští skutečnost, že desetitisíce lidí budou mít obrovský problém se k dávkám dostat, a že se jim obrovsky zkomplikuje jejich život. Diskusi jsme z naší strany po hodině ukončili, protože vůbec neměla žádný smysl. Zítra 22. 6. 2012 se uskuteční ještě jednání s panem ministrem J. Drábkem. Pokud ani tam s našim požadavkem, aby byly zachovány poštovní poukázky pro výplatu dávek, neuspějeme, učiníme příští týden další kroky, o kterých Vás budu příští týden informovat. 

Včera 20. 6. 2012 schválila Poslanecká sněmovna Poslanecký návrh, kterým byly přijaty naše návrhy a podněty. Zákon opětovně zavádí možnost souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči u dětí se zdravotním postižením od 1-4 let věku dítěte. Zvyšuje se příspěvek na péči u dětí se zdravotním postižením ve věku 4-7 let ve III. a IV. stupni o 2000,- korun. Dále se zavádí možnost, aby osoby, které jsou v pobytových sociálních službách mohly požádat o příspěvek na mobilitu. Současně je upravena možnost získání příspěvku na schodišťové plošiny, bytové dopravní systémy a schodolezy, to znamená, že MPSV ČR opustilo myšlenku zapůjčování těchto zařízení, neboť systém zapůjčování dosud nebyl realizován. Dlouhodobě jsme MPSV ČR vysvětlovali, že systém zapůjčování těchto prostředků není možný, a že jediné řešení vidíme v poskytnutí příspěvku, aby si klient mohl zařízení koupit. 

Jsou to významné změny do reformních zákonů, kde se nám podařilo MPSV ČR přesvědčit, že je nutné je provést. Zákon nyní bude projednávat Senát ČR. Předpokládáme, že by mohl začít platit přibližně od září letošního roku. 

Vážení přátelé, 

opětovně vás vyzývám, abyste písmeně protestovali proti rušení poštovních poukázek u vyplácení dávek pro osoby se zdravotním postižením. Pište prosím panu ministrovi J. Drábkovi, Na Poříčním právu 1/376, 128 02 Praha 2, na e-mail: Jaromir.Drabek@mpsv.cz a informujte jej o tom, jaké potíže vám přinese systém, kdy dávku budete moci získat pouze z bankomatu, případně platit za nákupy touto kartou. Vysvětlete mu, že nemáte ve svém okolí ani prodejce, u kterých je možno platit kartou. Vysvětlujte panu ministrovi, že bude pro vás obtížné manipulovat s touto kartu, a že svěření pinu a karty cizí osobě skýtá určitá nebezpečí zneužití. Řada benefitů, například u slevy na pevné telefonní lince vyžaduje poslat kopii průkazu ZTP, ZTP/P. Pokud zašlete kopii sKarty, hrozí reálné nebezpečí, že podle této kopie bude moci být proveden falsifikát, a tudíž i zneužití vašich dávek. Vnímáme velmi negativně i to, že Česká spořitelna o nás bude mít exklusivní informace, a to dokonce i takové, jako jsou čísla účtů u jiných bank, náš zdravotní stav a další. Považujeme postup MPSV ČR v této věci za diskriminující vůči osobám se zdravotním postižením. Proto vás prosím, abyste se sami ozvali.

Budu rád, když mi zašlete kopie vašich dopisů a budete souhlasit s jejich uveřejněním na e-mail: v.krasa@nrzp.cz

 

Přeji Vám všechno dobré

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit