Pozvánka na Happening před budovou Ministerstva zdravotnictví ČR

21. 6. 2011

Vážení přátelé,

 

jak jsem Vás již informoval, NRZP ČR pořádá v úterý 28. června 2011 happening před ministerstvem zdravotnictví. Happening začne v 11:00 hodin a měl by trvat asi jednu hodinu. Happening jsme se rozhodli pořádat proto, že pan ministr Leoš Heger nereagoval na náš otevřený dopis, ve kterém jsme ho požádali o jednání ve věci připravované zdravotnické reformy. Hlavní heslo happeningu bude „Pane ministře, mluvte s námi“.

 

Vážení přátelé, dovolím si Vás všechny pozvat na tento happening a budeme velmi rádi, když Vás přijede co nejvíce. Smyslem akce je trochu odlehčenou formou upozornit, že nesouhlasíme s tím, aby zdravotní péče byla rozdělena na standardní a nadstandardní, abychom si museli platit léky do 50,- korun, aby se snížila dostupnost zdravotních pomůcek, aby se zvýšily poplatky za pobyt v nemocnici a další věci, které nás mohou velmi postihnout. Tentokrát bohužel nemůžeme přispět na náklady Vaší dopravy, protože NRZP ČR nemá dostatek finančních prostředků. Přesto věřím, že řada z Vás přijede. Vezměte si s sebou hudební nástroje, různá chřestítka, píšťaly a podobně, aby nás bylo slyšet. Nebude se však jednat o klasickou demonstraci, ale spíše přesvědčit pana ministra L. Hegera, že je potřeba, aby si s námi sedl za jednací stůl, tak jako to udělal pan ministr J. Drábek.

 

Na happeningu chceme ukázat v nadsázce standardní a nadstandardní péči. Bude točena kofola jako standard, a to bez poplatku. Musíme být zase aktivní, neboť reformy pana ministra Hegera povedou k tomu, že bezplatnou zdravotní péčí bude pouze ta nejlevnější. Že přijdeme o podpůrné a doplňkové léky, zaplatíme každý lék levnější 50,- korun, budeme za každý den v nemocnici platit 100,- korun, miliardy korun dostanou překupníci za dodávky očkovacích látek, zanikne svobodná volba lékaře, sníží se dostupnost zdravotnických pomůcek a další. To všechno jsou důvody, proč děláme happening a proč budeme rádi, když někteří z Vás přijdou.

 

Vážení přátelé, předem však upozorňuji, že se nejedná o demonstraci, ale spíše o snahu navázat normální komunikaci s panem ministrem Hegerem. Uvědomujeme si, že jeden důležitý zákon z oblasti zdravotnictví již byl schválen v Poslanecké sněmovně, ale může být významně modifikován v Senátu. Co je však důležité, připravují se další zdravotnické zákony a je nezbytné, abychom u jejich přípravy byli. Proto nechceme jít cestou demonstrace, ale jdeme cestou happeningu.

 

Akce se koná před budovou ministerstva zdravotnictví, to je na adrese Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2.

 

Mapka happening

 

Spojení: na Palackého náměstí se dostanete:

 

–       Tramvají číslo 3, 4, 7, 10, 16, 17 a 21. Vybrané spoje zajišťují také nízkopodlažní tramvaje.

–       Metro stanice metra B, Karlovo náměstí – výstup Palackého náměstí

(v nadzemním vestibulu stanice metra B Karlovo náměstí – výstup Palackého náměstí najdete obchody s potravinami, toalety a v případě nepříznivého počasí úkryt před počasím, tato stanice není bohužel upravena bezbariérově).

 

Během akce bude podáváno účastníkům drobné občerstvení.

 

Vážení přátelé, věřím, že se nás sejde před ministerstvem tolik, aby nás pan ministr L. Heger slyšel a začal s námi mluvit.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

S pozdravem

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit