Otevřený dopis Komise pro sociální záležitosti Asociace krajů ČR

15. 2. 2011

Otevřený dopis členů komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti ze dne 1. 2. 2011

SK AKČR byla informována o záměru MPSV realizovat reformu v oblasti sociálních věcí. Návrh, tak jak byl představen, naprosto neposkytuje reálný obraz o smyslu, cílech a připravenosti takto zásadní reformy. Proto komise požaduje odpověď na tyto otázky:

  • Jaké budou ekonomické náklady takové reformy?
  • Jaký dopad bude mít převod agend sociálních odborů z obcí a krajů na úřady práce na zaměstnanost?
  • Jaký dopad bude mít tento krok na dostupnost pro občany?
  • Jak tyto záměry MPSV korespondují s dosud platným zákonem, který stanovuje rok 2012 jako rok přechodu dotačního řízení v oblasti sociálních služeb na kraje?
  • Je tento krok v souladu se záměrem reformy veřejné správy z roku 2002 – přiblížit veřejnou správu občanům? Není pokusem o další centralizaci státní moci?

Vzhledem k naléhavosti uvedených skutečností a jejich dopadu na obce a kraje, vzhledem ke zřejmé nepřipravenosti reformy naléhavě žádají členové SKAK ČR ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o schůzku, na níž budou podrobně seznámeni se skutečnými cíli, ekonomikou a obsahem reformy.

Projednání požadují s dostatečným předstihem před zahájením kroků v legislativním procesu.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit