Dopis předsedy NRZP ČR členským organizacím ve věci podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením

30. 1. 2011

Vážení přátelé,

v pátek 28. ledna 2011 jsme společně s Mgr. Jiřím Morávkem jednali s náměstkem ministra MPSV ČR, panem Mgr. Karlem Machotkou o připravované rozsáhlé novele zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Panu náměstkovi jsme sdělili, že NRZP ČR zásadně nesouhlasí s restriktivními kroky, které jsou v současné době připravovány v oblasti podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Jedná se především o zrušení institutu náhradního plnění, při plnění povinného podílu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením, o snižování příspěvku pro chráněné dílny podle § 78, zákona o zaměstnanosti a rušení souběhu některých příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Pan náměstek nám sdělil, že získal od pana ministra delší čas na vyjednávání v této věci. Přijal naši argumentaci ve věci náhradního plnění a přislíbil jednání o systému, který by zabránil zneužívání povinného podílu, ale i zneužívání příspěvku podle § 78. Snažili jsme se panu náměstkovi vysvětlit, že snížení příspěvku podle § 78 postihne pouze poctivé zaměstnavatele, zaměstnávající více než 50 % OZP, ale příliš nepostihne podvodníky. Dále jsme vyjádřili názor, že současný systém, kdy se ruší jednotlivé systémové podpory jen proto, že je někdo zneužívá, považujeme za nepřijatelné, neboť postihuje především ty, kteří systém nezneužívají.

NRZP ČR vytvořila pracovní tým ve složení V. Krása, J. Hrdá, J. Hutař a J. Morávek a vyzvala ministra MPSV ČR, aby NRZP ČR byla přizvána k jednání o systémových změnách v oblasti podpory osob se zdravotním postižením, které se v současné době připravují. Na základě toho máme možnost vyjednávat o jednotlivých změnách. Po jednání s panem náměstkem Machotkou, které bude dále pokračovat asi v polovině měsíce února, se 7. února 2011 pracovní tým sejde s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí s Bc. Vladimírem Šiškou, MBA. O všech těchto jednáních Vás budu samozřejmě informovat. Pokud budete mít jakékoliv připomínky, prosím, abyste mi je sdělili na v.krasa@nrzp.cz.

Přeji všechno dobré.

S pozdravem

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit