Doporučení veřejného ochránce práv pro přístup vodicích a asistenčních psů do veřejných prostor

16. 8. 2010

Doporučení veřejného ochránce práv pro přístup vodicích a asistenčních psů do veřejných prostor (dále jen „Doporučení“), které jsem zpracovala v rámci působnosti ochránce v oblasti naplňování práva na rovné zacházení dle ustanovení § 1 odst. 5 a § 21b zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem Doporučení je zpracování praktického návodu pro dotčené subjekty k úspěšnému naplňování práva na rovné zacházení se zdravotně postiženými, kteří využívají ke svému doprovodu psů se speciálním výcvikem, a to hned v několika oblastech podle ustanovení § 1 odst. 1 zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon). V dalších oblastech lze pro některé subjekty vyvodit povinnost zajistit rovné zacházení se zdravotně postiženými přímo z Listiny základních práv a svobod.

Součástí Doporučení je pojednání s příklady prostorů, kam nelze zamezit vstupu osob v doprovodu vodicích a asistenčních psů. Své závěry opírám o rozbor současné právní úpravy práva na rovné zacházení se zdravotně postiženými obsažené v antidiskriminačním zákoně, Listině základních práv a svobod, jakož i ve zvláštních zákonech, normách evropského práva a mezinárodních úmluvách, jimiž je Česká republika vázána.

Jako přílohu tohoto dopisu Vám zasílám své Doporučení pro informaci a další využití. Budete-li mít k této problematice konkrétní připomínky či poznatky, velmi ráda se s nimi seznámím.

S pozdravem

RNDr. Jitka Seitlová v.r.

Doporučení veřejného ochránce práv (dokument WORD)

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit