Zastupování OZP v zahraničí

28. 4. 2010

V souladu s úkoly stanovenými Národním plánem podpory a integrace občanů se zdravotním postižením je cílem projektu zastupovat Českou republiku v European Disability Forum a Rehabilitation International a dalších mezinárodních organizacích, jichž je NRZP ČR jakožto legitimní zástupce osob se zdravotním postižením v ČR členem.

Jedním z úkolů NRZP ČR je posílení mezinárodní spolupráce a zlepšení informovanosti o dění v oblasti zdravotního postižení na evropské a celosvětové úrovni a obohacení o zkušenosti ze zahraničí. NRZP ČR umožňuje svým členským organizacím a dalším zainteresovaným skupinám a jednotlivcům přístup k důležitým mezinárodním aktům a dokumentům týkajícím se problematiky zdravotního postižení, a tím jejich využití ve vyrovnávání práv a příležitostí OZP. NRZP ČR dále mj. spolupracovala na procesu ratifikace Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením, navazuje partnerské vztahy, podněcuje výměnu informací a uzavírání rozvojových partnerství v mezinárodních projektech atd.


Evropské fórum ZP

Účast NRZP ČR v Evropském hnutí zdravotně postižených.

EDF – European Disability Forum – Evropské fórum zdravotně postižených bylo založeno v roce 1997. Tato nadnárodní organizace sdružuje národní rady členských zemí EU a jejími přidruženými členy jsou dále Bulharská národní rada a Rumunská národní rada. Dalšími řádnými členy EDF je dalších 70 střechových organizací zdravotně postižených. Přidruženými členy EDF jsou organizace, které nesplňují základní požadavek mít více jak 50 % svých členů se zdravotním postižením. EDF působí při orgánech EU a obhajuje zájmy občanů se zdravotním postižením v rámci EU. Národní rada zdravotně postižených se záhy po svém vzniku zapojila do Evropského hnutí zdravotně postižených. Stala se přidruženým členem EDF – Evropského fóra zdravotně postižených s právem účasti na všech aktivitách pořádaných EDF. Pravidelně se účastní jednání odborných komisí a vrcholných orgánů EDF. V roce 2003 se účastnila jednání v souvislosti se zahájením a ukončením Evropského roku osob se zdravotním postižením a účastnila se zasedání Evropského parlamentu osob se zdravotním postižením. Národní rada se podílí na projektu EDF zaměřeného na posílení organizací zdravotně postižených v nových členských zemích EU. V roce 2004 tento projekt vrcholil studijním pobytem představitelů národních rad přistupujících zemí do EU v rámci kterého navštívili představitelé národních rad jednotlivé komise EU, Evropský parlament, jednotlivá zastoupení svých zemí při EU a další instituce EU. Na zasedání Generální rady EDF ve Varšavě byla NRZP ČR dne 16. května 2004 přijata za řádného člena EDF.

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit