Spolupracující instituce

28. 4. 2010

Informace o centrálních orgánech, do jejichž činnosti je NRZP ČR zapojena:

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Výbor Senátu Parlamentu ČR pro zdravotnictví a sociální politiku

Komise předsednictva Svazu měst a obcí pro zdravotně postižené občany 

Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS)

OPEL Handycars

 

NRZP ČR navázala spolupráci s občanských sdružením Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS). Toto občanské sdružení se zabývá obhajobou spotřebitelských práv, tzn., že poskytuje informace např. při problémech s reklamací výrobků či služeb, řeší problémy s telekomunikačními firmami pokud přišlo např. nesmyslné vyúčtování, zabývá se problematikou nákupu přes internet, problémy v záručních dobách výrobků apod.

Mimo tyto činnosti se SOS zabývá také diskriminací občanů v přístupu ke službám a zbožím. Tato část jejich činnosti je platformou pro spolupráci s NRZP ČR. NRZP ČR se také zabývá problematikou diskriminace a společně s SOS jsme se shodli, že občané se zdravotním postižením jsou velmi často vystaveni diskriminaci v přístupu ke zboží či službám. SOS se také zabývá diskriminací v přístupu např. ke kulturním statků, do restaurací atd. Pomáhá tedy osobám, kterým nebyl znemožněn vstup na různé akce a to např. z důvodu zdravotního postižení či jiných důvodů. Ze zkušenosti víme, že takovýchto případů je poměrně mnoho, společně s SOS jsme se dohodli, že budeme jednotlivé případy monitorovat. Budeme se snažit okamžitě na tyto případy reagovat a případy také medializovat. Domníváme se, že tento způsob diskriminace je v demokratické společnosti zcela nepřijatelný.

Velmi bychom uvítali, kdybyste nám oznamovali – a to pokud možno okamžitě – případy, kdy Vám bude znemožněn přístup z důvodu zdravotního postižení do jednotlivých institucí. Záleží na Vás, jak rychle budete reagovat, abychom dokázali účinným způsobem poukazovat na tyto případy a zabránit jejich opakování. Jednotlivé případy můžete sdělovat na e-mail: v.krasa@nrzp.cz nebo na telefonní číslo 266 753 421.  Více informací o občanském sdružení Sdružení obrany spotřebitelů ČR je možné nalézt na www.spotrebitele.info.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit