Informace č.: 72 – 2023 (Ministr financí odmítl ponechat slevu na poplatníka)

1. 9. 2023

Vážení přátelé,

NRZP ČR oslovila ještě jednou ministra financí pana Zbyňka Stanjuru, zda by neakceptovali slevu na dani na poplatníka u držitelů průkazu ZTP/P a u pečujících osob, jejichž příjem nepřesahuje 68 000,- Kč ročně, což je standardní výše u jiných slev. Dnes NRZP ČR obdržela odpověď od asistentky pana ministra, kde nám pan ministr sděluje, že náš pozměňovací návrh nemůže akceptovat. Je to velmi smutné a samozřejmě, že s tím nesouhlasíme.

Současná situace je taková, že za poslední dobu došlo k výraznému zhoršení situace pečujících osob. Přijetím zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů dojde ke zrušení slevy na dani u pečujících osob, příspěvek na péči nebyl valorizován už od roku 2018 a i když prohlášení vlády i všechna sdělení ministrů neustále opakují, že podporují především péči v rodinách, tak všechny kroky, které dosud byly učiněny, svědčí o úplném opaku.

Pozměňovací návrh bude podán opozicí a bude o něm hlasováno. Samozřejmě, že zveřejníme listinu o hlasování, aby bylo zřejmé, které poslankyně a kteří poslanci hlasovali o tomto pozměňovacím návrhu. Poslanecká sněmovna bude zákon o konsolidaci veřejných rozpočtů projednávat příští týden, takže je ještě čas oslovit poslance a snažit se je přesvědčit.

Vážení přátelé, níže v textu je kopie korespondence mezi NRZP ČR a asistentkou pana ministra financí:

Vážený pane ministře, opětovně se na Vás obracím ve věci slevy na poplatníka u pečujících osob. Bude určitě podán pozměňovací návrh, který jsem Vám poslal 17. 8. 2023 společně s kopií dopisu, kterým jsem v této věci oslovil pana premiéra. Podle informací, které máme k dispozici, tento náš návrh, který prosazujeme od června letošního roku, nebyl v rámci jednání koalice zařazen do pozměňovacích návrhů, které budou akceptovány. Víme také, že proti tomuto návrhu jste byl především Vy a někteří koaliční partneři by jej akceptovali.

 Vážený pane ministře, situace pečujících rodin je opravdu tristní a já Vás prosím, abychom se ještě před rozhodujícím druhým čtením mohli nad tímto problémem sejít. Chápu, že jste ve složité situaci, ale pečující rodiny jsou jednou z nejslabších skupin, které odvádění obrovské penzum obtížných činností a Vy jim berete nezbytné prostředky. Připadá nám to velmi nepochopitelné, ale i nelidské.

Věřím, že společně najdeme nějaký kompromis.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása, předseda NRZP ČR

 

Dobrý den, pane předsedo, z pověření pana ministra Zbyňka Stanjury si Vám dovoluji oznámit, že dle stanoviska  MF  Vámi zaslaný pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku č. 488/0  podporu MF nemá.

S pozdravem

Libuše Volfová, asistentka poslance Zbyňka Stanjury

Vážení přátelé, udělejte si sami obrázek o přístupu této vlády k osobám se zdravotním postižením. NRZP ČR určitě udělá maximum, aby zachovala alespoň slevu na dani.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit