Informace č.: 62 – 2024 (Nový stavební zákon a bezbariérovost)

25. 7. 2024

Vážení přátelé,

naše odbornice na problematiku zpřístupňování prostředí paní Ing. Dagmar Lanzová připravila informaci o důsledcích nového stavebního zákona, který platí od 1. července 2024, na problematiku odstraňování bariér a zpřístupňování prostředí pro osoby se zdravotním postižením a další osoby, které potřebují přístupné prostředí.

Věříme, že tato informace bude pro vás důležitá.

 

Rekodifikace stavebního práva a přístupnost

Od 1. července 2024 vešel plně v platnost nový stavební zákon. Pokud pomineme potíže spojené se spuštěním digitalizace a problémy s disfunkcí Portálu stavebníka, přináší změna stavebního práva rovněž řadu nepříliš pozitivních novinek v oblasti bezbariérového užívání staveb, podle litery nového zákona v oblasti přístupnosti.

Přístupnost v novém stavebním zákonu nebyla v souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením a v souladu s Evropskými předpisy pojata jako nedílná součást vystavěného prostředí zabezpečující bezpečné a samostatné užívání pro jakéhokoliv uživatele bez ohledu na jeho zdravotní stav, věk nebo pohlaví. Náš nový právní systém prohlubuje odlišnost mezi uživateli tím, že vytváří pro úzkou skupinu uživatelů, kterou i nadále nazývá osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, zvláštní požadavky. Celý systém požadavků na výstavbu je nastavený tak, že nereflektuje diverzitu uživatelů vytvořením jednotných standardů použitelných pro všechny. Nová legislativa opět vyčlenila úzkou specifickou skupinu uživatelů, kam zařadila jen osoby se zdravotním postižením, seniory, děti do tří let a těhotné ženy, a pro tuto vymezenou skupinu stanovila, ale pouze pro vybrané stavby, specifické  požadavky pro přístupnost. Na nemocné a indisponované osoby, pacienty po operaci či po úrazu, osoby s interním či mentálním onemocněním naše legislativa nepamatuje. Ve většině staveb pro zaměstnávání se přístupnost řešit nemusí.

Nové technické požadavky na stavby jsou v porovnání se starým stavebním zákonem ustanoveny odlišně. Konkrétní technické požadavky na bezbariérové užívání staveb podle starého stavebního zákona byly podrobně rozpracovány v prováděcím předpisu (konkrétně ve vyhlášce č. 398/2009 Sb.), který byl legislativně závazný, tj. všechny požadavky musely být ze zákona dodrženy. Vyhláška č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb, byla zrušena vydáním prováděcího předpisu dle nového stavebního zákona, konkrétně vyhláškou č. 146/2024 Sb. o požadavcích na výstavbu. Tato nová vyhláška slučuje požadavky na využívání pozemků, umisťování staveb a obecné technické požadavky na stavby včetně požadavků na přístupnost. Oproti předchozím vyhláškám, vyhláška č. 146/2024 Sb. neobsahuje konkrétní parametry, ale řeší jen základní funkční požadavky. Konkrétní požadavky a technické detaily jsou v normách. Pro oblast přístupnosti byla vydaná v červenci letošního roku nová norma ČSN 734001 Přístupnost a bezbariérové užívání.

České technické normy (ČSN) jsou po právní stránce pouze doporučený technický standard, a ačkoliv některá normová ustanovení mohou být odkazem z legislativy tzv. zezávazněna, vymahatelnost a dodržování jednotlivých ustanovení nebo normových hodnot, požadavků či vlastností není po právní stránce jednoznačné. Proto v aplikaci i kontrole dodržování normových požadavků (nejen z hlediska přístupnosti) spatřuji velký problémem, který se bude propisovat do kvality výstavby zejména v oblasti bezbariérového užívání a přístupnosti staveb. Zda se tento nový způsob stanovení technických požadavků osvědčí, zda se zlepší přístupnost, ukáže až stavební praxe.

 

Pokud se chcete detailně seznámit s novými předpisy, legislativu (nový stavební a jeho prováděcí předpisy) naleznete např. na portálu e sbírka nebo zákony pro lidi.

Stavební zákon č. 283/2021 Sb.

https://www.e-sbirka.cz/sb/2021/283?zalozka=text

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-283?text=146#f7203166

Vyhláška č. 146/2024 Sb. o požadavcích na výstavbu:

https://www.e-sbirka.cz/sb/2024/146?zalozka=text

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2024-146

Nová norma ČSN 734001 je volně dostupná po přihlášení uživatele na portálu sponzorovaného přístupu ČAS

https://sponzorpristup.agentura-cas.cz/

Postup pro přihlášení a pravidla pro používání norem je přímo na stránce.

Postup pro přihlášení nového uživatele a formulář k vyplnění naleznete v levé záložce pod Uživatel/ přihlášení

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit