Informace č.: 61 – 2024 (Jak získat institut zranitelného zákazníka)

24. 7. 2024

Vážení přátelé,

od 1. července 2024 vstoupila v účinnost novela zákona č. 458/2000 Sb., tzv. energetický zákon. Tento zákon nově v § 29 kodifikuje institut tzv. zranitelného zákazníka. Jedná se o občana, který je trvale závislý na přístrojích na elektrickou energii a nemůže bez nich po delší dobu být, aby neohrozil své zdraví či život. Toto opatření má zajistit lidem závislým na výše uvedených přístrojích, aby měli vždy dostupnou elektrickou energii. V odkaze pod textem vám posíláme znění § 29 energetického zákona.

Dále vám posíláme odkaz na Nařízení vlády č. 139/2024 Sb., o podmínkách uplatnění zvláštních práv zranitelného zákazníka, které podrobně upravuje podmínky získání statutu zranitelného zákazníka. Tento institut se vztahuje na osoby, které používají oxygenerátory, přístroje proti spánkové apnoe, přístroje pro domácí hemodialyzační léčbu, aktivní antidekubitní podložky a prostředky pro domácí tracheostomickou péči. K získání institutu zranitelného zákazníka je nezbytné mít potvrzení od lékaře o užívání příslušného přístroje a dále tuto skutečnost oznámit svému dodavateli elektrické energie a uzavřít s ním smlouvu. Tato smlouva bude platit vždy po dva roky, protože je potřeba po dvou letech kontrolovat, zda se skutečně jedná o zranitelného zákazníka.

Vážení přátelé, protože pro některé z vás může být obtížné vyznat se v prováděcích předpisech k institutu zranitelného zákazníka, bude možnost, abyste se obrátili na poradny NRZP ČR, které máme téměř ve všech krajích. Kontakty na jednotlivé poradny najdete na odkaze: https://nrzp.cz/poradna/. Naši poradci vám budou připraveni pomoci.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Výpis ze zákona č. 458/2000 Sb., tzv. energetický zákon.

Stáhnout

Nařízení vlády č. 139/2024 Sb. o podmínkách uplatnění zvláštních práv zranitelného zákazníka

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit