Informace č.: 68 – 2022 ( Výzva – žádost o informace )

19. 8. 2022

Vážení přátelé,

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR neustále odmítá formulovat zvláštní příspěvek pro osoby, které musí trvale využívat zvláštní zařízení k zachování života a funkčnosti. Tato zařízení jsou napojena do elektrické sítě a výrazným způsobem zvyšují spotřebu elektrické energie těchto osob. Jedná se například o přístroje na podporu dýchání, domácí dialýzy, různé přístroje k zabránění spánkové apnoe a podobně. Zvýšená spotřeba elektrické energie může v těchto případech být v řádu tisíce kW/h měsíčně. MPSV ČR argumentuje tím, že zařídilo, aby tito lidé mohli žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci ze systému hmotné nouze. Tato praxe by měla být již nyní uplatňována. Všechny dávky hmotné nouze jsou vypláceny až na základě zjištění hmotné situace konkrétního jedince nebo společně žijících osob v domácnosti. To znamená, že každá osoba, která využívá speciální zařízení na zachování života a funkčnosti a má zvýšené výdaje na elektrickou energii by musela pravidelně předkládat svoje příjmy a příjmy společně žijících osob. NRZP ČR považuje takovou věc za nepřijatelnou a to z několika důvodů. Onemocnění, které vede k trvalému užívání zařízení napojených na elektrickou energii jsou zpravidla dlouhodobá a trvalá. Tito lidé mají zpravidla velmi nízký příjem, protože vzhledem k svému postižení nemohou pracovat a tudíž zjišťování příjmů je nesmyslné. Dále nesouhlasíme s principem, že tito lidé mají být při jejich velmi těžkém životě otravováni byrokracií, když jejich situace se nemůže zlepšit a spíše se postupně vzhledem k věku zhoršuje.

Vážení přátelé, prosíme Vás, abyste nám napsali Vaše zkušenosti, pokud si budete žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci ve vztahu k užívání elektrických zařízení k udržení života a funkčnosti. Potřebujeme, pro další jednání, zda Vám bylo vyhověno, co jste pro to museli provést a podobně. Dále Vás prosíme o Vaše poznatky, které další zdravotnické přístroje používáte mimo oxygenerátorů, bipapů a domácích dialýz. Chceme zmapovat celou tuto oblast a proto potřebujeme mít co nejvíce informací. Vaše poznatky prosíme pište na adresu v.krasa@nrzp.cz.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit