Informace č.: 56 – 2022 (Dofinancování sociálních služeb)

14. 7. 2022

Vážení přátelé,

vládní koalice se konečně dohodla, že navýší prostředky na dotace pro poskytovatele sociálních služeb na letošní rok, a to o 3,2 mld. korun. NRZP ČR předpokládala, že dojde k vyššímu navýšení této částky. Kraje samy deklarovaly, že na pokrytí nezbytných nákladů by bylo potřeba 4,4 mld. korun. Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí pan Marián Jurečka, je to kompromis předsedů vládních stran.

Z částky 3,2 mld. korun bude vyčleněno asi 300 miliónů korun na sociální služby celostátního charakteru pro poskytovatele služeb s celostátní nebo nadregionální působností (program B). I když celková částka na dotace proti roku 2021 bude vyšší, nepokryje všechny náklady spojené s růstem cen energií, cen potravin, nájmů a pohonných hmot. Zároveň nebude možné zvyšovat mzdy pracovníků v sociálních službách, které jsou pořád nižší, než je průměrná mzda. Je pravděpodobné, že dodatečná dotace na sociální služby ve výši 3,2 mld. korun zabezpečí alespoň to, že nebude muset dojít k uzavírání služeb, ale nelze předpokládat ani jejich rozvoj. Důležité nyní bude, jak rychle proběhne administrace dodatečného dotačního řízení ze strany krajů pro regionální poskytovatele sociálních služeb a jak dlouho bude trvat, než doputují peníze k jednotlivým službám.

Další prostředky mohou získat poskytovatelé sociálních služeb z dodatečného dotačního titulu spojeného s poskytováním sociálních služeb občanům Ukrajiny, kteří uprchli do České republiky. Dotační řízení nyní probíhá.

Koncem měsíce července by měla být zřejmá výše dotace pro jednotlivé poskytovatele sociálních služeb, a to jak u dotačního titulu zaměřeného na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, tak pravděpodobně také bude zřejmá výše dotace v souvislosti s navýšením prostředků na sociální služby.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit