Informace č.: 54 – 2022 (Sleva na dopravě pro ID III. stupně)

1. 7. 2022

Vážení přátelé,

dnes se uskutečnila tisková konference za účasti ministra dopravy pana Martina Kupky, ministra MPSV ČR pana Mariána Jurečky, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Olgy Richterové, předsedy NRZP ČR pana Václava Krásy, generálního ředitele Správy železnic pana Jiřího Svobody a generálního ředitele SFDI ČR pana Zbyňka Hořelici. Předmětem tiskové konference byla 50 % sleva v dopravě pro příjemce invalidních důchodů III. stupně, kteří nejsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Oba ministři představili, jak celý systém bude fungovat, aby uplatnění slevy bylo co nejjednodušší. V zásadě platí, že každý příjemce ID III. stupně, který není držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, požádá ČSSZ o vydání QR kódu, což bude potvrzení o tom, že osoba je invalidní ve III. stupni a není držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P. Prokázání nároku na slevu bude formou předložení QR kódu a průkazu totožnosti. QR kód může být v papírové formě, elektronické formě, PDF nebo uložený v mobilní aplikaci OneTicket. V odkaze pod textem vám posíláme podrobný manuál, který je nazván „Vládní pomoc pro invalidi III. stupně – slevy na jízdné“. Současně vám posíláme grafické znázornění, jak by měl celý systém fungovat. V textu manuálu je také uvedeno, kam je možné se obrátit v případě nějakých obtíží.

Vážení přátelé, věříme, že vše bude dobře fungovat a přejeme vám příjemný začátek léta a svátků.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

SLEVY NA JÍZDNÉ VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ

Stáhnout

Info grafika

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit