Informace č.: 47 – 2022 (Poslanecký návrh na zvýšení příspěvku na mobilitu)

13. 6. 2022

Vážení přátelé,

protože vláda zatím nepředložila žádný balíček, který by kompenzoval lidem se zdravotním postižením enormní nárůst cen pohonných hmot, dovoluji si vám sdělit, že v Poslanecké sněmovně je v současné době podán návrh poslanců ANO, který navyšuje částku příspěvku na mobilitu z dosavadních 550,- Kč na 2000,- Kč měsíčně.

Jedná se konkrétně o novelu zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách osobám se zdravotním postižením, sněmovní tisk 231. Vláda k tomuto sněmovnímu tisku bude nyní zpracovávat svoje stanovisko a po té by se měla zákonem zabývat Poslanecká sněmovna. Samozřejmě, že záleží na tom, kdy bude návrh zákona zařazen na jednání schůze Poslanecké sněmovny a také bude záležet na tom, zda poslanci budou mít vůli návrh zákona projednat rychle, protože se jedná o návrh zákona, který podala opozice a takové zákony zpravidla čekají dlouhou dobu v Poslanecké sněmovně na projednání. Poslanci ANO, kteří návrh zákona podali, obhajují svůj návrh na částku 2000,- Kč tím, že tato částka odpovídá popisovanému vývoji cen za uplynulou dekádu a zejména za vývoj v poslední době, který zaznamenaly pohonné hmoty. V odkaze pod textem vám posíláme návrh zákona a byli bychom rádi, kdybyste psali poslancům, aby uvedený návrh zákona projednali co nejdříve. Je možné jej projednat a dojít ke shodě napříč politickými kluby, a to tak, že bude shoda napříč poslaneckými kluby na jiné částce než 2000,- Kč. Pokud by tomu tak bylo, bylo by možné zákon projednat velmi rychle.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek OZP

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit