Informace č.: 28 – 2022 (Příspěvek na mobilitu a dálniční poplatky)

28. 3. 2022

Vážení přátelé,

dnes jsme obdrželi reakci pana ministra Mariána Jurečky na Prohlášení předsednictva NRZP ČR, kterým jsme oslovili předsedu vlády Petra Fialu a pana ministra M. Jurečku, a to ve věci zdražování pohonných hmot a energií. V odkaze pod textem si můžete přečíst celou odpověď pana ministra. Pan ministr M. Jurečka v zásadě neodmítl zvýšení příspěvku na mobilitu s tím, že sám upozornil na poslanecký návrh, kde se navrhuje zvýšení příspěvku na mobilitu na 825,- Kč. V této věci jsme měli také jednání s předsedou Výboru pro sociální politiku panem Vítem Kaňkovským a on nám také potvrdil, že se uvažuje o zvýšení příspěvku na mobilitu, aby došlo k určité náhradě za výrazné zdražení pohonných hmot.  Vzhledem k tomu, že v Poslanecké sněmovně je již jeden návrh zákona na toto téma, mohlo by být projednání zákona poměrně rychlé. S panem předsedou Vítem Kaňkovským jsme také diskutovali možnost zvýšení příspěvku na péči a zdá se, že ani tato věc není nemožná, a že se o zvýšení příspěvku bude jednat. To je však na delší dobu, ale u příspěvku na mobilitu by změna mohla být schválena rychle.

Vážení přátelé, koncem minulého týdne jsme jednali o dálničních poplatcích s ředitelem SFDI panem Zbyňkem Hořelicou. Oslovili jsme pana ředitele v souvislosti s tím, že zkušební provoz mýtných bran na dálnicích by měl končit koncem letošního roku a od příštího roku by mělo dojít k jejich plnému provozu. To by také znamenalo, že od tohoto data budou všechna vozidla, která projedou mýtnou bránou, zaevidována do systému, zda mají zaplacené dálniční poplatky. Protože držitelé parkovacích průkazů jsou osvobozeni od dálničních poplatků, vedlo by to k tomu, že by majitelé těchto vozů byli neustále sankcionováni za nezaplacení dálničních poplatků. Této věci se chceme vyhnout. Pan ředitel SFDI nám sdělil, že zatím bude i v roce 2023 pokračovat zkušební systém mýtných bran. Dosud není připravena novela zákona, která by upravovala, jak řešit odpuštění poplatků u výše uvedených držitelů parkovacích průkazů a tím také průkazů ZTP a ZTP/P. Ve svých důsledcích to znamená, že od roku 2023 se vůbec nic nemění v otázce odpuštění dálničních poplatků. Systém zůstane zatím tak jak je, to znamená, že parkovací průkazy, které jsou vydávány obcemi na základě průkazu ZTP a ZTP/P, budou i nadále přenosné a je možné parkovací průkaz přenášet z auta do auta.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Reakce pana ministra Mariána Jurečky

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit