Informace č.: 106 – 2021 (Informace z porady na MPSV ČR ze dne 11.11.2021)

16. 11. 2021

Vážení přátelé,

ve čtvrtek 11. listopadu 2021 se uskutečnila videokonference na MPSV ČR k aktuální situaci v sociálních službách v souvislosti s postupující nákazou Covid – 19.

V tuto chvíli je povinnost testování klientů a zaměstnanců, jak ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé péče, tak i zařízení sociálních služeb – domovů pro seniory, domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů se zvláštním režimem, dále týdenní stacionáře a odlehčovací služby v pobytové formě. Návštěvy v sociálních zařízeních musí disponovat negativním PCR nebo antigenním testem/očkováním/potvrzením o prodělání nemoci – platilo do 14. listopadu a od 15. listopadu platí, co se týče návštěv, opatření nové. Dále opatření k testování klientů – trvá frekvence 1x za 14 dní. Současně je v platnosti opatření k testování zaměstnanců. Od 1. 11. platí nová opatření – testování tzv. „na žádost“ – osoby do 18 let věku, osoby s kontraindikací, osoby s jednou dávkou očkovací látky. Dále platí mimořádná opatření k ochraně dýchacích cest – jsou zde výjimky, kde ochrana úst nelze zařídit, například u lidí s mentálním postižením a podobně. Další opatření platné již od května – týká se služeb v terénní formě pro klienty – musí mít ochranu úst při poskytování sociálních služeb v domácnosti.

Při jednání hlavní hygienička paní Pavla Svrčinová připomněla, že někteří poskytovatelé sociálních služeb zapomínají, že mají stále povinnost vykazovat testování pracovníků do informačního systému ISIN a dále nahlašovat nové případy nákazy. Apelovala, aby si toto poskytovatelé uvědomili a aktualizovali svoji databázi. Velmi podrobně byla probírána otázka očkování a testování lidí v azylových domech, kde je to velký problém, protože tito lidé by si sami měli platit testování. Problém by se mohl řešit použitím antigenních testů ze zásob hmotných rezerv.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit