Informace č.: 68 – 2021 (Výzva k podpoře novely zákona v Senátu)

9. 7. 2021

Vážení přátelé,

chceme vás opět požádat o pomoc.

Novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v červnu úspěšně prošla třetím čtením ve Sněmovně a tento měsíc ji má projednat Senát. Novela řeší vstup inovativních léků a léků na vzácná onemocnění do systému úhrad, umožňuje vznik center pro vzácná onemocnění a center duševního zdraví, ale upravuje rovněž například úhradové regulace zdravotnických prostředků, ortodontických výkonů a stomatologických a ortodontických výrobků. Novela zavádí i definici pacientské organizace, na kterou jsme všichni dlouho čekali. Pokud senátoři novelu zákona vrátí poslancům s pozměňovacími návrhy, je téměř jisté, že ji Sněmovna nestihne do konce volebního období projednat. Tím se celá novela vrátí na úplný začátek parlamentního kolečka a nové Sněmovně bude opět několik let trvat, než ji posune třemi čteními.

Vážení přátelé, prosíme vás o kontaktování vašich senátorů se žádostí o projednání novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění tak, aby nebyly schváleny žádné pozměňovací návrhy a zákon mohl být rovnou předán panu prezidentovi k podpisu. Považujeme za důležité, že zákon obsahuje především zlepšení přístupu lidem se vzácnými onemocněními k inovativním lékům a tím i naději, že svoji nemoc překonají, nebo že se jim prodlouží jejich život. Adresy jednotlivých senátorů najdete na adrese www.senat.cz.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit