Informace č.: 58 – 2021 (Výzva k aktivitě ve věci zákona o sociálních službách)

27. 5. 2021

Vážení přátelé,

situace kolem poslanecké novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, tisk 1143 se neustále komplikuje a reálně hrozí, že zákon bude přijat v podobě, která povede ke sloučení Osobní asistence a Pečovatelské služby v jednu službu, aniž by byl rozlišen zásadní rozdíl mezi těmito dvěma službami. Současně se také navrhuje sloučení pobytových služeb Domovů pro osoby se zdravotním postižením, Domovů pro seniory, Domovů se zvláštním režimem a Chráněného bydlení do jedné pobytové služby, nazvané Domovy sociální péče. Oba tyto návrhy jsou proti klientům těchto služeb a řeší pouze nižší byrokracii, ekonomizaci pobytových služeb, ale nutně do budoucna musí dojít ke zhoršení života lidí různých cílových skupin ve společných sociálních zařízeních.

Vážení přátelé, v Poslanecké sněmovně je podaný pozměňovací návrh paní poslankyně Aleny Gajdůškové z ČSSD, kterým se navrhuje vypustit sloučení Osobní asistence a Pečovatelské služby a zároveň pozměňovací návrh stanoví parametry při slučování pobytových služeb do jedné. V tomto týdnu se na Malostranském náměstí v Praze uskutečnila mini demonstrace, kde vystoupily poslankyně za ANO paní Jana Pastuchová a paní Lenka Dražilová a za Piráty paní Olga Richterová. Ani jedna z nich neřekla, že podpoří návrh paní poslankyně Aleny Gajdůškové, kterým by se zabránilo sloučení služeb. Proti sloučení služeb jsou v současné době pouze poslanci ČSSD a poslanci Trikolóry, kteří to jasně prohlásili na tiskové konferenci.

Vážení přátelé, prosíme vás, abyste sami psali poslankyním a poslancům, případně abyste přesvědčili vaše známé, aby také psali poslancům. Musíme poslance přesvědčit, aby byl schválen pozměňovací návrh paní Aleny Gajdůškové, který zabrání sloučení Osobní asistence a Pečovatelské služby a stanoví minimální parametry pro případné sloučení výše uvedených pobytových služeb v jednu službu Domovy sociální péče. V odkaze pod textem najdete pozměňovací návrh poslankyně paní Aleny Gajdůškové. Musíme vytvořit velký tlak, aby poslankyně a poslanci věděli, že je pro nás opravdu nepřijatelné takové sloučení služeb, které vrací sociální služby před rok 1989.

NRZP ČR bude i dále jednat, jak s jednotlivými poslaneckými kluby, tak také s MPSV ČR, které v současné době stojí na naší straně.

Vážení přátelé, spoléháme na vaší pomoc, která tentokrát musí být mimořádná.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Pozměňovací návrh Aleny Gajduškové - sloučení osobní asistence a pečovatelské služby

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit