Informace č.: 56 – 2021 (Osobní asistence je v ohrožení)

24. 5. 2021

Vážení přátelé,

již několikrát jsme vám psali o poslanecké novele zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, tisk 1143.

I když se podařilo soustředěným tlakem zrušit zdražení poskytovaných sociálních služeb, zůstávají v návrhu dvě záležitosti, které jsou pro lidi se zdravotním postižením zcela nepřijatelné. Je to jednak sloučení osobní asistence a pečovatelské služby pod jeden paragraf, přičemž není rozlišen rozdíl mezi osobní asistencí a pečovatelskou službou. Všechny organizace lidí se zdravotním postižením trvají na tom, že je velký rozdíl mezi službou osobní asistence a pečovatelskou službou.

Pro vaši argumentaci vám ještě jednou posíláme rozdíl mezi oběma službami:

Osobní asistence je služba určená osobám samostatně si určujícím druh, rozsah a způsob poskytované služby, včetně jejího časového určení. Tyto osoby se na poskytování služby aktivně podílejí, a to minimálně v rozsahu jejího průběžného řízení, nebo korekce. Zvláštní charakter této služby spočívá ve způsobu úhrady, protože úhrada je za spotřebovaný čas. Kdežto u pečovatelské služby je úhrada prováděna za úkony, jejichž cena je stanoveny vyhláškou č. 505/2006 Sb.

Pečovatelská služba je určena zejména osobám, které jsou jejími pasivními příjemci, u kterých druh, rozsah a způsob poskytování služby, včetně jejího časového určení, určuje poskytovatel na základě svých předchozích zjištění potřeb osob, kterým službu poskytuje. Těmito osobami mohou být i osoby pečující. Samotný způsob úhrady za služby, kdy je služba hrazena podle vykonaných úkonů, charakterizuje pasivní příjem služby.

Druhým nepřijatelným návrhem, který je v tisku 1143, je sloučení pobytových služeb do jedné služby. To znamená, že domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení a podobně by byly sloučeny do jedné služby s názvem Domy sociální péče. Je to prakticky návrat před rok 1989, kdy v jednom zařízení byly různé klientské skupiny pohromadě. I když poslanci a poskytovatelé sociálních služeb tvrdí, že se nic takového stát nemůže, přesto naše obavy nemohou být takovýmto prohlášením uklidněny.

Na základě jednání s MPSV ČR a některými poslanci byl podán pozměňovací návrh paní poslankyně Aleny Gajdůškové, který ruší ustanovení o sloučení osobní asistence a pečovatelské služby a do ustanovení o sloučení pobytových služeb vkládá nový odstavec 2) tohoto znění:

„(2) Poskytování služby podle odstavce 1 musí být pro jednotlivé cílové skupiny organizačně a prostorově zajištěno a případně odděleno tak, aby odpovídalo jejich specifickým potřebám, vzhledem ke zdravotnímu postižení, věku nebo závislostem, s cílem předcházení snížení kvality jejich života.“.

Dosavadní odstavce 2 až 4 se označují jako odstavce 3 až 5.

Vážení přátelé, zítra 25. 5. 2021 od 10 hodin se koná demonstrace, kterou pořádá Asistence, o.p.s. na Malostranském náměstí v Praze. Protože demonstrace vyjadřuje nesouhlas se změnami, které jsou v poslaneckém návrhu o sociálních službách, tisk 1143,  NRZP ČR se k této demonstraci připojuje.

Vážení přátelé, pokud budete moci, přijďte nás podpořit. Prosím, piště pořád poslancům, že nesouhlasíte s navrhovanou změnou zákona o sociálních službách, tisk 1143 ve věci sloučení osobní asistence a ve věci sloučení pobytových služeb. Můžete použít argumentaci, která je v této informaci, ale dopisy piště vždy za sebe.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit