• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 54 – 2021 (Další informace o očkování a jednání Zdravotního výboru o pacientských organizacích)

Informace č.: 54 – 2021 (Další informace o očkování a jednání Zdravotního výboru o pacientských organizacích)

14. 5. 2021

Vážení přátelé,

včera jsme se setkali s panem ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem. Informovali jsme pana ministra o našem krátkém průzkumu, jak probíhá očkování rizikových pacientů a pečujících osob. Z našeho průzkumu jednoznačně vyplynulo, že registrace rizikových pacientů a pečujících osob skutečně funguje. Máme pro vás důležité upozornění, že byla prodloužena platnost kódů pro osoby s chronickým onemocněním (obě skupiny) až do 15. června 2021. Do této doby se osoby s chronickým onemocněním, které obdržely kód, mohou registrovat přes centrální rezervační systém. Dále bude od pondělí 17. května 2021 umožněna registrace pro osoby starší 40 let. Jen připomínáme, že pečující osoby se mohou registrovat od 3. 5. 2021. Jedná se o pečující osoby, které pečují o osobu ve III. a IV. stupni závislosti. Pečující osoby se musí osobně s dokladem totožnosti dostavit na kontaktní pracoviště Úřadu práce, kde má trvalý pobyt osoba pobírající příspěvek na péči ve III. a IV. stupni závislosti. Kontaktním pracoviště vydá osobě pečující unikátní kód, který platí do 15. 6. 2021.

Pana ministra jsme upozornili, že z našeho průzkumu vyplynulo, že problém je u osob, které se nemohou, z důvodu těžkého zdravotního postižení, dostavit do očkovacích center. Zjistili jsme, že situace je v každém kraji jiná. V některých krajích jsou funkční mobilní očkovací týmy a jsou schopny očkovat i lidi v domácnostech. Požádali jsme pana ministra, aby MZ ČR přijalo řešení, aby praktičtí lékaři mohli očkovat v domácnostech osob s těžkým zdravotním postižením.

Vážení přátelé, včera ve večerních hodinách zasedal Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Jako garanční výbor se vyjadřoval k pozměňovacím návrhům k novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, tisk 992. Součástí tohoto tisku je také návrh definice pacientské organizace. O této věci probíhala na Výboru poměrně velká diskuse, do které jsme se také zapojili. NRZP ČR považuje za zásadní, aby pacientskou organizací byly spolky a nikoliv zapsané ústavy, případně o.p.s. Jednak to vychází z dikce občanského zákoníku, který jasně definuje, že spolek je založen za účelem obhajoby zájmů a potřeb skupiny lidí, která spolek zakládá, kdežto zapsaný ústav a o.p.s. jsou neziskové právnické osoby založené za účelem poskytovaní nějakých služeb nebo realizace nějakého projektu. Výbor podpořil návrh předsedkyně Výboru paní profesorky Věry Adámkové, aby pacientskou organizací mohl být pouze spolek. Hlasování však o tomto návrhu bylo poměrně těsné. Je pravděpodobné, že v této věci se na vás obrátíme ještě s žádostí o podporu, před závěrečným třetím čtení zákona.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit