Informace č.: 45 – 2021 (Opční protokol a zákon o sociálních službách)

22. 4. 2021

Vážení přátelé,

dnes schválila Poslanecká sněmovna Opční protokol k Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením. Jsme poslední Evropskou zemí, která Opční protokol schválila. NRZP ČR, společně se zmocněnkyní vlády pro lidská práva paní profesorkou Helenou Válkovou, vyvinuly velké úsilí k tomu, aby konečně byl Opční protokol schválen, což se dnešním dnem podařilo. Opční protokol je důležitý k tomu, aby se lidé se zdravotním postižením mohli účinněji bránit diskriminaci a obhajovat svoje zájmy, pokud neuspějí u orgánů svého státu. Lidé, kteří neuspějí se svými oprávněnými požadavky u orgánů svého státu, mohou podat stížnost k Výboru OSN, který byl ustaven k naplňování Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením.

Vážení přátelé, dnes jednal Republikový výbor NRZP ČR a přijal Prohlášení k poslaneckému návrhu novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, sněmovní tisk 1143. Prohlášení RV NRZP ČR vám posíláme v úplném znění v odkaze pod textem.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Prohlášení RV NRZP ČR k poslaneckému návrhu novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, sněmovní tisk 1143

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit