Informace č.: 35 – 2021 ( Návrh novely zákona o soc. službách)

25. 3. 2021

Vážení přátelé,

nejprve ještě k včerejší informaci č.  34/2021 o očkování proti Covid – 19. Bohužel jsme uvedli jednu věc nesprávně. Speciální kód pro registraci chronicky nemocných pacientů vám nevydá praktický lékař, ale pouze ambulantní specialista nebo speciální centrum, kde jste léčeni.

Vážení přátelé, v Poslanecké sněmovně byla v prvním čtení projednána novela zákona o sociálních službách, číslo tisku 1143. Jedná se o poslanecký návrh, který vychází z rozsáhlé novely zákona o sociálních službách, kterou připravovalo MPSV ČR, ale prakticky ji již nedokončí. Poslanci vyjmuli část ministerského zákona a podali jej jako poslaneckou iniciativu. V odkazu pod textem vám posíláme tento návrh zákona. Poslanecký návrh vzbudil poměrně velký rozruch, protože jsou tam ustanovení, která původní ministerský návrh obsahoval, ale při připomínkovém řízení byla některá kontroverzní ustanovení upravena.

Vážení přátelé, NRZP ČR je v kontaktu s poslanci a také s MPSV ČR a připravuje sérii pozměňovacích návrhů, které by měly být předloženy v Poslanecké sněmovně a my věříme, že poslanci je budou akceptovat. Trošku nás poslanecká iniciativa překvapila, protože to není úplně standardní způsob přípravy poměrně rozsáhlých novel zákonů. Pokud byste měli vlastní připomínky, tak budeme rádi, když nám je co nejdříve pošlete, i když si myslíme, že zásadní pozměňovací návrhy budeme mít připraveny, a že budou projednány. Po prvním čtení se bude sněmovna zákonem zabývat ve druhém čtení pravděpodobně až v květnu, protože v dubnu by měl o návrhu zákona jednat Výbor pro sociální politiku a tam by poslanci měli předložit pozměňovací návrhy.

Vážení přátelé, vaše připomínky zasílejte na tradiční adresu v.krasa@nrzp.cz, a to co nejdříve.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Změnový zákon k zákonu č. 108/2006

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit